Снимка: Bulgaria ON AIR

БСП и ГЕРБ с изравнени позиции преди изборите на 26 май. Според прогнозите на Европейския парламент двете партии могат да разчитат на подкрепа от близо 33%, а ДПС - малко над 10%. Над 4-процентната бариера са и ВМРО, и "Демократична България", а под нея - "Воля", "Атака", АБВ и НСФБ. Или преизчислени в депутатски места в ЕП, това ще значи по шест за ГЕРБ и БСП, две за ДПС и по едно за ВМРО, "Демократична България" и "Воля".

"Резултатите няма да бъдат като 2014 година, защото те бяха катастрофа за БСП. Тази катастрофа стана причина за разпада на коалицията, която подкрепяше Орешарски. Сега очаквам БСП да се представят по-добре", коментира  математикът проф. Михаил Константинов в студиото на "България сутрин".

Той е убеден, че БСП със сигурност ще подобри резултата си от предишните евроизбори, защото преди 5 години те са пратили само 4 представители в Европа. Математикът каза още, че не знае как ще се отразят скандалите с оформянето на листата на социалистите на техния резултат и как "Апартаментгейт" ще окаже влияние на избирателната активнос на ГЕРБт.

Да не забравяме, че 1 млн. и 400 хиляди са избиратели извън границите на България, където почти не се гласува, уточни той. В момента у нас има 5 млн. и 750 хиляди избиратели, съобщи Константинов и призова всички да гласуват.

"Има смисъл да гласуваме масово - и заради европейските проблеми, и заради вътрешните", обясни математикът. По думите му партиите засега не успяха да вкарат европейска тематика, но има още време до евроизборите.

"Трябва да отбележим, че изобщо в Европа, същинската европейска тематика доста се е изродила. И там има свиване върху националните проблеми", подчерта проф. Михаил Константинов пред Bulgaria ON AIR.

Математикът и анализатор отбеляза, че независимо от резултатите на 26 май, няма как да се случат предсрочни парламентарни избори у нас преди местните, а най-ранният вариант за подобно нещо е заедно с тях.

"Това е опасен микс. Различни са мотивациите и се изкривяват резултатите и при двата избора", обясни проф. Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase