Снимка: Булфото, архив

Ниска избирателна активност може да се очаква на европейските избори, които ще се проведат на 26 май.

Най-неактивни на вота ще са младите българите.

Още по темата
За 56% от българите предстоящите избори са важни, като за 16% са изключително важни, а 40% ги определят по-скоро като важни. Само за 13% изобщо не са важни.

38% или малко над два милиона българи декларират, че със сигурност ще гласува, докато 31% са по-колебливи, заявявайки, че по-скоро ще гласуват.

Най-ниско участие се наблюдава сред най-младата възрастова група (18-29 г.), като само една четвърт от тях със сигурност ще гласуват. Това сочат данните от проучване на агенция "Тренд" по поръчка на "24 часа".

43% са твърдо решилите за кого ще гласуват, докато 30% все още не са, като привържениците на ГЕРБ и БСП са най-силно убедени във вота си в сравнение със симпатизантите на другите формации.

Скандалите около апартаментите в последните няколко седмици са нанесли видима имиджова щета върху основаната управляваща партия. В сравнителен план между изследването на "Тренд" през март и това през април, ГЕРБ губи 3% от своята подкрепа сред гласуващите, докато БСП успява да задържи нивата си и дори минимално да покачи своите електорални стойности.

Ако изборите бяха днес 30,5% биха гласували за ГЕРБ - СДС, а за левицата - 31,3 на сто.

Твърдо на трета позиция остава ДПС с 12,7% от гласуващите.

Най-голям дял от електората на Обединени патриоти се ориентира към ВМРО за предстоящите избори за Европейски парламент.

5,5% от гласуващите биха предпочели тяхната листа, което ги доближава силно до бариерата за представителство в ЕП, която е 5,88%.

Демократична България също запазват шансове за представителство, но при тях не се отчита тенденция на ръст в подкрепата.

Сред останалите партии и коалиции не се наблюдава съществена динамика спрямо проучването ни през март, а разпределението сред гласуващите е следното: Воля (3,6%), "Атака" (2%), "Възраждане" (1,6%), НФСБ (1,3%) и Коалиция за България (АБВ) с 1,3%.

4,5% от всички гласуващи пък заявяват, че ще отбележат опцията "не подкрепям никого".

Коментари Напиши коментар

236

РОСЕН

преди 1 година

До Анонимен: АКО ИМАШ ПРЕДВИД СЕДЕСАРИТЕ И ГЕРБЕРИТЕ ЗА КОМУНИСТИ , НАПЪЛНО СИ ПРАВ . ТОЧНО ТЕ РАЗСИПАХА И ЛИКВИДИРАХА ИКОНОМИКАТА И ДЪРЖАВНОСТТА В БЪЛГАРИЯ. ДАЖЕ И ПРЕЗИДЕНТСКИ УКАЗИ СИ ИЗДАДОХА ПРЕЗ 1992 Г. ИМЕННО С ТАКИВА ЗАГЛАВИЯ -ЛИКВИДАЦИЯ. НЕ СПОМЕНАВАМ УМИШЛЕНО ИМЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА ,ЗАЩОТО НЕ Е МЕЖДУ ЖИВИТЕ. ФАКТ НЕОСПОРИМ И ТОВА ВИ ДРАЗНИ МНОГО,ГОСПОДА ЛИКВИДАТОРИ. ДАЖЕ НЕ ИСКАТЕ ДА ГОВОРИТЕ ЗА ГОДИНИТЕ ПРЕДИ 1997.,НО БЪЛГАРИТЕ ПОМНЯТ.

235

Хм

преди 1 година

За ГЕРБ и БСП никога не съм гласувала. И сега ще гласувам за някоя малка партия. Защото не виждам измежду желаещите да управляват образовани и честни хора! Всички се кандидатират за да се доближат до меда и да крадат колкото могат!

234

Анонимен

преди 1 година

останалите 97% - тролове и тролейбуси на хранилка с промити мозъци