Снимка: Reuters

ГЕРБ, БСП и ДПС със сигурност ще изпратят депутати в следващия европарламент, а Обединените патриоти могат да го сторят само, ако се явят заедно на изборите, сочат данни от проучване на агенция "АФИС", проведено в периода 22-28 февруари 2019 г.

Още по темата
Според данните от проучването БСП удържа позицията си, а подкрепата за ГЕРБ спада. Спад има и при извънпарламентарната десница, която преди месец беше определяна като почти сигурен призьор в следващия европарламент, а сега се е разделила с надеждата дори за един мандат, отчитат от АФИС.

Социолозите посочват, че ако евроизборите бяха днес, БСП би събрала 23,6% от гласовете, а ГЕРБ – 19,9%. За ДПС биха гласували 8,2% от отишлите до урните, за Обединените патриоти 4,6%, а за Демократична България – 1%. 15,4% от анкетираните посочват, че няма да гласуват, а близо всеки пети гласоподавател – 20,7% споделя, че все още не е решил кого да подкрепи.

"Със скъсяването на дистанцията на времето до предстоящото събитие – изборите за Европейски парламент – въпросителните за резултата, вместо да намаляват, се увеличават. Преди месец шансовете на коалицията "Обединени патриоти" за един мандат бяха под въпрос, а сега единият мандат изглежда сигурен с възможност за нещо повече", коментират от АФИС.

Социолозите обаче уточняват, че Обединените патриоти могат да разчитат на успех само ако коалицията оцелее в сегашния си обединен формат – нещо, което, предвид на скорошните изявления на нейните лидери, като че ли е поставено на карта. Евентуалното самостоятелно участие на изборите на трите съставящия партии е обречено на провал, твърдят експертите.

Те отчитат, че има известно намаление на дела на потенциалните негласуващи и на онези, които не биха подкрепили никого.

Според проучването, за четвърти пореден месец Народното събрание затваря дъното на класацията с емблематично ниското доверие от 14%, изпреварвайки в негативната класация съда и прокуратурата. Спад има и в доверието във всички останали институции, включително и в тези, които запазват позитивния си рейтинг – Националният омбудсман, президентът и Европейският съюз.

66% са избирателите, които под различна форма се обявяват за смяна на правителството (41% – за извънредни избори незабавно, 20%  – за смяна на министрите и 5% а – за нов кабинет в рамките на сегашния парламент). Идеята правителството да се запази в сегашния си формат се подкрепя от 20 на сто.

На фона на всичко това, напускането на парламента от страна на БСП се ползва със сравнително високо одобрение – 63%. От тях половината дори не са разбрали защо точно БСП е напуснала парламента, отчитат социолозите на АФИС и обясняват този феномен с рекордно ниското доверие в НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase