Снимка: БТА

ДПС ще се яви самостоятелно на предстоящите евроизбори. Това реши Централният съвет на движението на днешното си заседание, посочи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция след заседанието.

Номинации за включване в евролистата на ДПС ще се правят от структурите до 30 март. Отговорност за подредбата, утвърждаването и регистрацията на листата ще имат председателят на ДПС и Централното оперативно бюро.

Още по темата
Критериите, на които трябва да отговарят кандидатите за евролистата на ДПС, са: задълбочено познаване на европейските институции и политики, като условие за отстояване на българския национален интерес; съпричастност към ценностите на либерализма; професионален и политически опит; владеене на английски, френски или немски език; изграден авторитет; добри комуникационни способности и умение за работа в екип.

Чисти храни, чиста вода, чист въздух, чиста зелена енергия и високи технологии - това ще са приоритетите на ДПС в кампанията за евроизборите.

Колко евродепутати ще имаме ще зависи от броя на гласовете, които ДПС и другите участници вземат на предстоящите избори, каза Карадайъ, цитиран от БТА, и уточни, че са си поставили определени цели, но брой мандати не са обсъждали.

На въпрос за преференциите Карадайъ заяви, че те не са отпаднали, а по предложение на ДПС е бил приет по-справедлив праг за тях. Той напомни, че и сега в Изборния кодекс има възможност за кандидати, които искат да бъдат избрани мажоритарно, вместо чрез партийна листа.

Попитан за срещата между него и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов относно кворума в парламента при гласуването на изборните промени Карадайъ заяви, че на нея не е имало дебат за разпускане на Народното събрание. Въпросът за евентуални предсрочни парламентарни избори трябва да е обвързан със много сериозен дебат за визията за развитие на страната, каза Карадайъ.

В декларация ДПС потвърждава позицията си, че популистко-националистическото управление на страната е пълен провал. ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност, заяви Карадайъ. Два месеца преди евроизборите се намираме в политическа криза, основната отговорност носи ГЕРБ, подчерта той. Като основна причина от ДПС посочват липсата на управленска стратегия, липсата на реформи и неспособност за поемане и носене на отговорност.

Сериозното погазване на основни граждански и политически права крие опасни рискове за демокрацията и европейските ценности, отбеляза Карадайъ. Промените в Изборния кодекс, предложени от ДПС, бяха сериозен тест и за пореден път ГЕРБ се провали на този тест, каза той. Движението призовава всички демократични партии и цялото общество да се противопоставят на всяка форма на омраза, ксенофобия, национализъм и популизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase