Снимка: Pixabay

Трагедията в Газа и Южен Ливан е голяма, но не бива да забравяме как започна всичко – с терористична атака срещу мирни жители в Израел. Трудно е редовна армия да воюва срещу терористи, но Израел няма друг избор освен да се защити. В момента Европа е обградена от конфликти и войни. Нужно е да се намали бюрокрацията и да се поставят единни европейски приоритети. Политическите догми не могат да диктуват икономическото развитие. Това каза Стоян Сталев, дипломат и бивш министър на външните работи, в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Когато цивилно население се ползва за щит на терористични организации, това за съжаление води до жертви“, коментира гостът. В Хамас няма желание за помирение и отказ от терора. Същото важи и за Хизбула, които отказват да водят преговори, които да постигнат реален резултат. И двете отказват да признаят съществуването на Израел.
В продължение на 50 години Ливан беше една процъфтяваща държава с мнозинство от маронитски християни. След многото войни и палестинската бежанска вълна, Ливан сега е държава, превзета от групировката Хизбула. Политическото крило на Хизбула доминира парламента в Ливан, а военното й крило е признато за терористична организация от САЩ, Европейският съюз и много други държави.

„Турция е както член на НАТО, така и една от най-големите мюсюлмански държави. Ердоган е длъжен да вземе отношения по събитията в Близкия изток“, отбеляза Сталев. Той спря търговията с Израел.  Можем да кажем, че Ердоган е в деликатно положение, което обяснява защо е потърсил съдействие от новия ирански президент за намиране на мирно решение на конфликта. Добре е да се проверят всички възможности за дипломатично решение на ситуацията. Турция винаги е търсила търговски и икономически преимущества от своите съседи – така е и с Иран.

Европа е изправена пред сериозни проблеми, защото все още не разбира, че е обсадена от конфликти и войни. Те са потенциал за нова миграция, но и за икономически сътресения. В доклада на Марио Драги се набляга основно на икономическите проблеми, но и той не успява да даде съвсем конкретни решения. От много години Европа страда от прекалена бюрократизация. Управлението на Европейският съюз е сложна операция и няма как да се мине без регламентация. Бъдещето обаче изисква дерегулация и смекчаване на някои от моделите на Зелената сделка. Всички видяхме отлива от зелените партии. Няма лесни и бързи решения, нужни са приоритети.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase