Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Израел отхвърли глобалните призиви за прекратяване на огъня с движението "Хизбула", противопоставяйки се на най-големия си съюзник във Вашингтон и продължавайки с удари, които убиха стотици в Ливан и засилиха страховете от тотален регионален конфликт война, пише Reuters.

Oще по темата
Въпреки позицията на Израел, САЩ и Франция се опитаха да запазят перспективите за незабавно 21-дневно примирие, което предложиха в сряда, и казаха, че преговорите продължават, включително в кулоарите на срещата на ООН в Ню Йорк.

Израелски военен самолет удари покрайнините на столицата Бейрут, убивайки двама души и ранявайки 15, включително жена в критично състояние, съобщи ливанското министерство на здравеопазването. Това увеличи смъртните случаи през нощта и в четвъртък до 28 и над 600 от понеделник.
Ударът уби ръководителя на една от единиците на военновъздушните сили на "Хизбула", Мохамад Сурур, заявиха от "Хизбула", последният старши командир на Хизбула, станал мишена в дните на убийства сред висши чинове на групировката.

От израелската страна на границата с Ливан армията организира учение, симулиращо наземна инвазия - потенциален следващ етап след безмилостни въздушни удари и експлозии на комуникационни устройства.
Израелските военновъздушни сили планират да помогнат на войските в случай на сухопътна операция и ще спрат всякакви трансфери на оръжия от Иран, каза командващият военновъздушните сили генерал-майор Томер Бар късно в четвъртък.

„Подготвяме се рамо до рамо със Северното командване за наземна маневра. Подготвени, ако бъдат активирани. Това е решение, което ще бъде взето над нас“, каза той пред войниците във видео, разпространено от израелската армия.

Израел обеща да осигури своя север и да върне хиляди граждани, които са се евакуирали, откакто "Хизбула" стартира кампания от трансгранични удари миналата година в знак на солидарност с палестински екстремисти, воюващи в Газа.

Пристигайки в Ню Йорк преди да говори пред Общото събрание на ООН в петък, израелският премиер Бенямин Нетаняху каза пред репортери, че военните ще продължат да удрят "Хизбула" с „пълна сила и няма да спрем, докато не постигнем всичките си цели, преди всичко връщането на жителите на на север безопасно до домовете си."

Израелският външен министър Израел Кац каза в социалната мрежа X: „Няма да има прекратяване на огъня на север“.

Позицията на Израел попари надеждите за бързо уреждане и ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб призова ООН да постигне незабавно прекратяване на огъня, "преди ситуацията да излезе извън контрол, с ефекта на доминото, правейки тази криза невъзможна за овладяване".

"В момента Ливан преживява криза, която заплашва самото му съществуване", каза Бу Хабиб на заседание на Общото събрание на ООН късно в четвъртък.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза на брифинг по-рано, че Израел е бил "напълно информиран и напълно наясно с всяка дума" в предложението за прекратяване на огъня и съюзниците очакват то да бъде взето на сериозно. САЩ са дългогодишен съюзник на Израел и най-големият доставчик на оръжие.
Френският президент Еманюел Макрон каза, че не вярва, че отхвърлянето на Израел е окончателно. „Би било грешка от страна на премиера да го откаже, защото би поел отговорност за регионалната ескалация“, каза Макрон пред репортери в Канада.

Стотици хиляди хора напуснаха домовете си по време на най-тежката израелска бомбардировка на Ливан след голяма война през 2006 г.

Хизбула се изправи срещу израелската армия, откакто движението на шиитските мюсюлмани беше създадено от Иранската революционна гвардия през 1982 г., за да се противопостави на израелската инвазия в Ливан. Оттогава се е превърнала в най-мощното близкоизточно прокси на Техеран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 58 минути

Ми джихадистите да не бяха убивали децата на футболното игрище. Израелците може да са братовчеди с араби, ама там няма цветя, плюшени мечета и три реда сополи. Око за око. Оставете ги да се оправят помежду си, въпросът е ние в Европа какво правим с милионите терористи, дето на дойдоха от арабските държави и най-вече с разните му Макарони и Меркели, които им постилат.

30

rt423

преди 1 час

време е САЩ да се оттелят за 1 седмица и да спрат да защитават изродел и да видим колко са силни

29

Гошо

преди 2 часа

На Израел никой не може да му влияе. Сега ясно ли е кой командва света. Но като се замисля Бил Гейтс не можа да унищожи достатъчно хора с ковид и сега просто добавя бройка. Тема за размисъл.

fallback