Снимка: БГНЕС
fallback

През 1975 г. основателят на нова област на биомедицинската етика измисли 15 критерия, по които може да се прецени нечия "човечност".

Сред качествата, определени от д-р Джоузеф Флетчър, ръкоположен епископски свещеник в САЩ и противоречив професор по етика, който подкрепя добродетелите на евтаназията, бяха известна минимална интелигентност, самосъзнание, самоконтрол, чувство за време и загриженост за другите.

Това, каза той, ни отличава от нашите животински предци.

И все пак днес испанското правителство цитира изследването на Флетчър като част от усилията за създаване на закон за защита на животните, като твърди, че семейството на хоминидите, което включва горили, орангутани, бонобо и шимпанзета, е близко до друг член на семейството - хората - в познавателните си способности.

Целите на закона, според министерството на социалните права, което изготвя законодателството, са забраната на експериментите и изследванията върху човекоподобни маймуни, ако това им причинява вреда.

Той също така ще установи условията за тяхната собственост или попечителство, както и ще забрани използването им за комерсиални цели, включително в шоута, и подобряването на усилията за тяхното опазване.

Правителството направи първата стъпка, като започна обществено обсъждане на закона, който ще засегне животните. Причината за закона се крие в тяхната "генетична близост" с хората и защото "те споделят 15-те атрибута, които биоетикът Джоузеф Флетчър някога е установил, за да дефинира човешката личност", се казва в документа за обществена консултация на министерството.

Правителството твърди, че в допълнение към факта, че испанското законодателство счита животните за съзнателни същества, е решението от 1997 г. на международна конфедерация, което класифицира човекоподобните маймуни в семейство Hominidae, заедно с хората и нашите изчезнали предци.

"Това решение, прието от цялата научна общност, е от голямо значение, тъй като поставя тези същества на същото ниво като нашите предци, хомо еректус, хомо хабилис, австралопитек и т.н.", се казва в документа.

Министерството добавя, че човекоподобните маймуни "имат когнитивни способности като учене, комуникация и сложни разсъждения, които ги доближават до тези на човешките същества".

Създаването на законодателството беше наложено от Закона за хуманно отношение към животните, който беше приет миналата година, където беше въведен като допълнителна разпоредба при приемането му в парламента.

Идеята за закон срещу човекоподобните маймуни не е нова в Испания. През 2006 г. организацията Proyecto Gran Simio промотира незаконодателно предложение, но то не просперира.

"Този ​​закон за човекоподобните маймуни ще бъде първият в света и по този начин Испания ще признае това, което науката признава и подкрепя, че нечовешките хоминиди са наши еволюционни братя и сестри и тъй като са в нашето собствено семейство, те заслужават специално признание", обясни Педро Позас Терадос, ръководител на проекта, цитиран от The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Jst

преди 2 часа

Радвам се за тях. Крайно време беше да получат нужното уважение. Все едно да се гаврите с някой 90 годишен човек само защото е стар и от отминало време.Тези хуманоиди и наши прадеди са точно като хората - общуват, създават семейства, грижат се за любимия, разсъждават, обичат, мразят, страдат и тъгуват.

87

Анонимен

преди 7 часа

Те вече са им дали... или говорим за други маймуни...

86

Ха ха ха

преди 7 часа

Ще им разриши да гласуват за европейски парламент.

fallback