Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски, говорейки на срещата на върха на Букурещката девятка (която обединява страните от НАТО от Централна и Източна Европа), обвини Русия във взривяването на Каховската ВЕЦ, цитира думите му Руската служба на "Би Би Си".

"За съжаление вече повече от година Русия контролира както язовира, така и цялата Каховска ВЕЦ. Физически е невъзможно да бъде взривен по някакъв начин отвън - чрез обстрел. Тя беше минирана. Миниран е от руските нашественици и е взривен от тях. Русия взриви бомба за масово екологично унищожение. Това е най-голямата причинена от човека екологична катастрофа в Европа от десетилетия."

Кремъл нарече взривяването на Каховската ВЕЦ резултат от планиран саботаж и отхвърли обвиненията, че руските военни са замесени в инцидента.

В същото време представители на окупационните власти казаха по-рано, че разрушаването на язовира е свързано с редовните обстрели на централата. Представители на Русия досега не са повдигали обвинения в саботаж.

"Можем категорично да ги отхвърлим (обвиненията). Ние официално заявяваме, че тук ясно говорим за умишлен саботаж от украинска страна, който е планиран и извършен по заповед от Киев, от киевския режим", е заявил прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Военното командване на Украйна предварително било предвидило възможните действия на руската армия за унищожаването на Каховската ВЕЦ и е направило съответните изчисления, като от там заявават, че това няма да попречи на украинската контраофанзива. Това съобщи командващият на обединените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Найев, цитиран от "Укринформ".

"Що се отнася до ВЕЦ Каховка, военното командване предварително е предвидило действията на противника, включително действия за взривяване на ВЕЦ Каховка. Има съответните изчисления, които са известни на военното командване относно щетите, които могат да бъдат причинени от разлива на вода. Съответното командване в този район предприема мерки съвместно с ръководителите на държавните органи на място, преди всичко по отношение на безопасността на цивилното население.Що се отнася до предотвратяването на нашите настъпателни действия, военното командване напълно се съобрази с коварните вражески действия и не би трябвало да попречи на настъплението ни в онези направления, където може да има разлив на вода", каза Найев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase