Снимка БГНЕС

Срокът на забрана за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на територията на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се удължава с 3 месеца до 15 септември 2023 г. Регламент за изпълнение на Комисията е публикуван на 5 юни 2023 г. в Официалния вестник на ЕС, съобщават от Министерството на земеделието.

С новото решение отпада дерогацията, която съществуваше досега за договори, сключени преди 24 април, когато първоначално влезе в сила регламентът за забрана на вноса на украинско зърно в петте европейските държави. Това изключение бе силно критикувано от българските зърнопроизводители, които твърдяха, че не може да се контролира дали на границата не се представят фалшиви договори.

Оценката на Комисията е показала, че все още са налице съществени логистични затруднения и ограничен капацитет за складиране. Инфраструктурата на петте държави членки продължава да бъде недостатъчна за справяне с нарастването на трафика, допълват от министерството.

Още по темата
Петте държави, които са най-засегнати от увеличения внос на украински храни в ЕС, настояваха ограниченията да продължат до края на годината, но еврокомисията предпочете да ги удължи до събирането на реколтата, като се позова на статистика, според която украинският внос намалява от началото на годината.

ЕС отпусна на петте най-засегнати държави и 156 млн. евро от кризисния си резерв, за да компенсират фермерите си за щетите. От тях за България са предвидени 26 млн. евро. За да преведе парите, еврокомисията поиска от националните власти да определят критерии и тавани за справедливо разпределение на помощта.

В понеделник говорител на комисията заяви, че земеделците в петте засегнати от украинския внос държави не са получили договорените обезщетения от ЕС, тъй като Унгария все още не е премахнала едностранните мерки срещу украинския внос, а това е предусловие за достъп до парите. Срокът, поставен от еврокомисията за обезщетяване на засегнатите земеделци, изтича през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase