Снимка: БГНЕС

Към края на май срещу България са отворени 90 процедури за неизпълнение на задълженията, произтичащи от членството на страната ни в Европейския съюз. Това заяви Петя Василева, директор на Дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" към Министерския съвет по време на парламентарната комисия по въпросите на ЕС.

Тя обясни, че 50 от процедурите за нарушение са на етап официално уведомително писмо, 27 - на етап мотивирано становище и 13 са в досъдебна фаза.

От всички тези 90 процедури, 37 са за неуведомяване на ЕК за мерките за пълно въвеждане на директивите в срок, като 18 от тях са на етап официално уведомително писмо, 13 на мотивирано становище и 6 са в съдебна фаза, уточни тя.

Василева припомни, че Планът за действие за 2023 г. с мерките, произтичащи от членството на Република България в Европейския съюз, е основният документ за проследяване на задълженията на България като страна член на Съюза. Своевременното неизпълнение на мерки, със заложените в него срокове, е предпоставка за стартирането на процедури за неизпълнение срещу нашата страна, посочи тя.

Василева отбеляза, че за тази година са включени 194 мерки, включително и неизпълнените мерки от предходната година, които се залагат със срок за задължително изпълнение краят на януари на текущата година.

По думите ѝ мерките, които не се изпълняват в срок, са свързани с финансови, координационни, административни проблеми. Тя обясни, че в началото на годината се отчита по-висок процент на неизпълнени мерки, който впоследствие намалява.

От общо 113 мерки към края на месец април, са изпълнени 40 мерки, неизпълнените са 73, посочи Василева и уточни, че 46 от неизпълнените мерки са законопроекти, внесени в 49-ото Народно събрание.

Василева апелира приоритетно да бъдат разгледани законопроектите, свързани с европейското законодателство. Освен, че са по-безспорни, когато касаят единствено въвеждането на директиви и национални мерки по регламенти и решения, те са свързани и с неизпълнение на сроковете, предвидени в директивите, обясни тя. По думите ѝ това е предпоставка страната ни да получи в кратки срокове официални уведомителни писма от ЕК за стартиране на процедури по неизпълнение на задължения. /БТА, Елена Николова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase