Снимка: БГНЕС

Съюзът със САЩ е "абсолютна основа" на европейската сигурност. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от "Франс прес".

Изявлението му идва след противоречивия коментар на френския президент Еманюел Макрон относно отношенията на ЕС със САЩ и Китай.

Моравецки посочи, че председателството на страната му на Съвета на ЕС през 2025 г. ще направи партньорството с Вашингтон свой "основен приоритет".

"Съюзът със САЩ е абсолютна основа на нашата сигурност, която се гради на два стълба: икономическо сътрудничество и сътрудничество в областта на отбраната", подчерта полският премиер преди отпътуването си за Съединените щати, където ще разговаря с американския вицепрезидент Камала Харис.

Още по темата
"Някои западни лидери мечтаят за сътрудничество с всички, с Русия и с някои сили в Далечния изток", отбеляза той, но без да уточни кои лидери има предвид.

Изказването му обаче дойде след полемика, предизвикана от Макрон, който след посещението си в Китай заяви, че Европа не трябва да бъде "последовател" нито на Вашингтон, нито на Пекин по отношение на Тайван.

Френският президент предупреди, че Европа рискува да се забърка в "кризи, които не са наши" и трябва "да е по-малко зависима от американците" по отношение на отбраната.

Лидерът на националистическото и популистко правителство на Варшава обаче изрази надежда да "укрепи" връзките с Вашингтон, като одобри и "удължи" договорите за военно оборудване.

Той заяви и че ще обсъди сътрудничество със САЩ в областта на енергетиката и ядрената енергия. Полша планира да построи първата си атомна електроцентрала със съдействието на американската фирма "Уестингхаус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase