Снимка: БГНЕС

Китай е готов да обсъди с Европейския съюз намирането на политическо решение на конфликта в Украйна. Това заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

"Също така очакваме европейската страна да демонстрира стратегическа независимост и политическа мъдрост и да предприеме решителни стъпки за постигане на дългосрочен мир и стабилност в Европа", подчерта тя на пресконференция.

Изявлението на Пекин идва ден преди посещението на френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в китайската столица.

Междувременно Фон дер Лайен обвини азиатската страна, че се опитва да извърши "системна промяна на международния ред с Китай в центъра".

Още по темата
Вчера френски официален представител разкри, че Франция ще счита за постижение, ако по време на посещението си в Китай Макрон успее да убеди Пекин да призове Украйна да се включи в дългосрочен диалог.

Навръх първата годишнина от войната Китай публикува т.нар. "мирен план" с идеите си за уреждане на войната.

В документа, включващ 12 точки, Пекин призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предупреди, че в конфликта не трябва да се използват ядрени оръжия. Планът включва апел за прекратяване на огъня, зачитане на законните интереси на всички страни в областта на сигурността, уреждане на хуманитарната криза в Украйна, размяна на военнопленници между Москва и Киев, както и отмяна на едностранните санкции, наложени без съответното решение на Съвета за сигурност на ООН.

В публикувания документ Китай определя диалога и преговорите като единствения начин за разрешаване на кризата в Украйна и призовава всички страни да подкрепят Москва и Киев в "движението един към друг", както и в ранното възобновяване на пряк диалог. Подчертава се, че световната общност трябва да създаде условия и да предостави платформа за подновяване на преговорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase