Снимка: Federation of American Scientists (FAS)

Една от американските ядрени бомби, съхранявани в холандска военновъздушна база, може да е била повредена при скорошен инцидент, според доклад, публикуван в понеделник, който идва в момент, когато ново поколение оръжия трябва да пристигне на континента.

Федерацията на американските учени (FAS) откри снимка на бомба B61, която се проверява за щети от американски войници, включително двама от единица за обезвреждане на взривни боеприпаси и цивилен гражданин. Задната част на бомбата изглежда е била усукана от удар и една от опашните перки липсва. Има розова лепкава лента, покриваща видима дупка.

В доклад на FAS в понеделник се казва, че снимката е била включена в презентация за 2022 г. за кандидати за студентска работа от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико, едно от съоръженията за ядрени оръжия в страната, и е геолокализирала изображението към военновъздушната база Volkel в Нидерландия, една от шестте бази в пет европейски държави, където в момента се съхраняват общо 100 ядрени гравитационни бомби B61 като част от споразумение за споделяне на ядрени заряди със САЩ.

"Трябва да се подчертае предварително, че няма официално потвърждение, че изображението е направено във Volkel AB, че огънатата форма на B61 е истинско оръжие (в сравнение с тренажор) или че повредата е резултат от инцидент (в сравнение с тренировъчна симулация)", пише Ханс Кристенсен, автор на доклада и директор на проекта за ядрена информация FAS. "Ако изображението наистина е от събитие с ядрено оръжие, това би представлявало първия документиран случай на скорошен инцидент с ядрено оръжие във въздушна база в Европа."

Всяко увреждане на ядрено оръжие е известно като инцидент със "свито копие" и обикновено се пази в тайна.
Говорител на военновъздушните сили на САЩ в Европа не коментира директно снимката, но обяснява: "САЩ поддържат най-високо ниво на стандарти за персонал и оборудване, поддържащо стратегическия арсенал, което включва рутинно обучение, поддръжка и дейности по сигурността, за да защита на критичните способности на Америка."

"Политика на САЩ е, че не можем нито да потвърдим, нито да отречем наличието или отсъствието на ядрени оръжия на което и да е общо или конкретно място, включително конкретни учения или операции в реалния свят", допълва говорителят.

Националната лаборатория в Лос Аламос казва в изявление по имейл: "Няма допълнителна информация за тази снимка."

Бомбата B61 е единственото тактическо ядрено оръжие, останало в арсенала на САЩ
, а 100 от тях се съхраняват в Нидерландия, Белгия, Германия, Италия и Турция. Бомбите остават собственост на САЩ, но въздушни екипажи от шест други съюзници на НАТО (петте домакина плюс Гърция) са обучени да ги поставят на самолети и да ги управляват. В случай на военни действия ще е необходимо съгласието на САЩ, групата за ядрено планиране на НАТО и, поради историята на споразумението, министър-председателя на Обединеното кралство, оръжията да бъдат прехвърлени на съюзническите самолети. Такива операции по споделяне на ядрени оръжия се практикуват всяка година в учението на НАТО Steadfast Noon, последно през ноември, а след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Полша поиска да бъде част от споразумението.

Защитниците на контрола върху въоръженията отдавна твърдят, че B61 е остарял от военна гледна точка и трябва да бъде изтеглен от Европа като лесна стъпка към разоръжаване. Администрацията на Обама обмисляше оттеглянето му, но срещна съпротива от някои европейски съюзници, които виждаха B61 като символ на американския ядрен чадър, който ги защитава, и идеята беше напълно отхвърлена след превземането на Крим от Русия през 2014 г.

Вместо това оръжието е модернизирано и новата версия, B61-12, трябва да бъде доставена в Европа. През януари транспортните самолети C-17A получиха одобрение за безопасност да носят ядрени бомби B61-12 и Кристенсен отбеляза, че самолет C-17A е летял от Албакърки, Ню Мексико, до военновъздушната база Волкел преди седмица, въпреки че предупреди, че не е докаже, че носи бомби B61-12.

"Бомбата B-61 е почти толкова безопасна, колкото може да бъде напълно сглобено ядрено оръжие. Тя има добри механизми за безопасност и нечувствителни силни експлозиви, които няма да се детонират, ако бъдат изложени на огън, удар, шрапнел и т.н", обяснява Ерик Шлосер, автор на Командване и контрол: Ядрени оръжия, инцидентът в Дамаск и илюзията за безопасност. "Бойните глави, които рутинно се транспортират от завода за атомни оръжия в Бъркшир до базата за подводници Trident на западния бряг на Шотландия, са много по-проблематични. Може да получите значително разпръскване на плутоний или дори ядрена детонация в малък мащаб по време на инцидент или терористична атака - и тези бойни глави също са по-уязвими за саботаж."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase