Снимка: архив, БГНЕС

Франция се готви за десети ден на протестите срещу непопулярната пенсионна реформа, но няма признаци правителството на президента Еманюел Макрон да се готви да отстъпи, съобщават Франс прес и ДПА.

Обстановката се утежнява допълнително от насилието, докато правителството се опитва да успокои страстите, засега напразно.

Още по темата
Противопоставянето на тази реформа, емблематична за втория мандат на Еманюел Макрон, с която възрастта за пенсиониране се повишава от 62 на 64 години, стана по-радикално, след като правителството прие текста без гласуване в парламента, като пое риска да се изложи на два вота на недоверие на 20 март. Оттогава насам демонстрациите са белязани от нарастващо насилие, като много полицаи, жандармеристи и протестиращи бяха ранени. Опожарени бяха и много обществени сгради.

Вчера вътрешният министър Жералд Дарманен обяви, че днес ще се проведе "безпрецедентна операция по сигурността" с участието на "13 000 полицаи и жандармеристи, включително 5500 в Париж".

В същото време от дни продължават блокадите и протестите, които смущават доставките на гориво в някои френски региони, както и някои пътища или логистични складове. Движението на влаковете ще бъде силно нарушено днес.

Вчера над 15% от бензиностанциите във Франция нямаха бензин или дизел, като недостигът беше по-силно изразен в западната част на страната.

Хиляди тонове боклук все още загрозяват Париж след повече от 20 дни стачка на работниците в боклукчийския сектор. Вечер групи протестиращи използват боклуците за гориво. След полицейско нареждане службата по чистота на френската столица изпрати 421 боклукчийски коли през уикенда и 158 вчера, двойно повече от обичайното. В допълнение 50 специални машини разчистваха боклуците от блокираните улици.

Според градските власти в неделя неприбраният боклук е бил 7828 тона при 9800 тона в събота.
(БТА, Асен Георгиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase