Снимка: БГНЕС

Стотици хиляди са излезли на поредния протест във Франция срещу пенсионната реформа. Продължителната стачка нанася сериозни щети.

Площадът на Бастилията в Париж е почернял от противници на пенсионната реформа, но инциденти и сблъсъци с полицията смутиха шествието още в началото му. Има счупени витрини и запалени контейнери. В Западна Франция е подпален полицейски участък. Хиляди са излезли на протести из страната.

Протестиращи устройват блокади на стратегически места. Блокирана беше Лионската гара в Париж, а на летище "Роаси Шарл дьо Гол" пътниците поемат пеша по магистралата, за да се доберат до самолета си, съобщи БНР. 30% от полетите обаче са отменени, а освен персонал вече не достига и керосин. Все повече бензиностанции са на сухо заради стачката в рафинериите.

Артисти и културни дейци са публикували открито писмо до президента Макрон във в. "Либерасион" с настояване да оттегли пенсионната реформа, която си прокара път, след като вотът на недоверие срещу правителството не успя. Вчерашното телевизионно интервю на президента, в което той защити реформата, е било неубедително според близо 70% от французите. Въпреки влошения социален климат министърът по труда Оливие Десоп отново призова към диалог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase