Снимка: Pixabay

Европейската комисия предлага да бъдат въведени във всички страни членки на съюза задължителни медицински тестове на всеки 5 години за по-възрастните шофьори. Според статистиката пенсионерите причиняват най-малко инциденти, но и шофират относително по-рядко, поради което се налагато да бъдат тествани по-често, съобщава 24 часа.

В повечето европейски страни шофьорските книжки за аматьорските категории AM, A1, A2, A, B1, B, B+E или T се издават за максимум 15 години или за по-кратък период, ако в медицинското свидетелство, представено при кандидатстване, лекарят не е посочил необходимостта от периодични прегледи, например поради зрително увреждане или други заболявания, които могат да повлияят на способността за шофиране.

Ако при издаване на първото свидетелство за управление водачът не е имал вписани в документа допълнителни здравословни ограничения, то след изтичането на тези 15 години книжката трябва да бъде подменена, но в повечето европейски държави никой не изисква да се представят резултати от текущи медицински прегледи - нова снимка и приложение са достатъчни. При свидетелствата за управление на камиони или автобуси изискванията са много по-строги, свидетелството за управление е валидно максимум 5 години, а за подновяването му се изисква посещение при медицински и психоспециалисти.

Още по темата
В България за разлика от повечето страни от ЕС при преиздаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство за непрофесионалисти се изисква бележка от личния лекар за годност. За професионалните книжки се изисква карта за оценка на физическата годност, която трябва да съдържа преминати задължителни прегледи при лекари със съответна медицинска специалност за установяване на състоянието на зрителната система, слуха, нервната система, вътрешните органи, хирургичен и ортопедо-травматологичен статус.

Заключението с изискванията за физическа годност се дава от общопрактикуващия лекар въз основа на резултатите от прегледите при съответните специалисти.

Европейската комисия иска правилата и в останалите страни да бъдат затегнати и това ще се усети най-вече от възрастните хора - дори тези, които искат да карат само леки автомобили, ще бъдат третирани почти като сегашните шофьори на камиони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase