Снимка: БГНЕС

Барикади от чували с боклуци се издигат в Париж, Нант, Рен и други френски градове. В столицата стачката на служителите по чистотата продължава девети ден, а теглото на несъбрания боклук надхвърли 7000 тона.

Растящите купища с чували смет са особено неприятна гледка пред парижките ресторанти, които въпреки това не затварят. Положението все повече тревожи санитарните власти и парижаните, които се оплакват от зловония и плъхове, съобщи БНР.

Правителството на президента Макрон обвини в несправяне със ситуацията кмета на Париж, социалистката Ан Идалго, която подкрепя протестите. Вътрешният министър Жерар Дарманен настоя за принудително връщане на работа на служителите по чистотата.

Сметосъбирачите са яростни противници на реформата, която предвижда и за тях увеличаване с две години на възрастта на пенсиониране. И днес продължават стачката в транспорта и многолюдните улични протести в цялата страна. Най-спорният член 7 от законопроекта - за увеличаването на възрастта на пенсиониране на 64 години, днес беше одобрен от комисия от двете камари на парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase