Снимка: Bulgaria ON AIR

Европейската прокуратура обяви, че разследването на ТЕЦ-ове в България е заради фалшифицирани данни за парникови емисии.

"Естествено продължение на започнат процес от предходно правителство, които започнаха проблема да се спре част от енергетиката в България и след време да плащаме скъп ток. Предполагам, че накрая ще останем или без част от енергетиката, или ще започне подмолно разпределяне коя ТЕЦ да работи и коя - не. И накрая, понеже ще останат топлофикации в много градове, ще трябва или държавата да ги купи, или да ги национализира, или да се чуди на кого да ги даде да ги управлява", заяви бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той уточни, че има протокол, който казва как трябва да се намалят емисиите спрямо 1990 г. Всяко предприятие има емисии, които излъчва и въз основа на тях има квоти, които трябва да получи безплатно или да плати. Когато успееш да намалиш емисиите, плащаш по-малко квоти. Има служби, които проверяват какво е изгорено, има и верификатор, който атестира.

"Ние, за да не си решим проблема в България, сме сезирали Европа, та белким тя ни го реши по някакъв начин. Ще видите как лошо ще го реши", алармира Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Гостът уточни, че Европрокуратурата се съмнява, че тези заводи са бълвали повече емисии, отколкото са декларирали и че въз основа на механизма, който работи в цяла Европа, сертифицирани у нас фирми може би са съдействали, но това е много трудно да се докаже.

"Ние заявихме, че ще спрем страшно много мощности и емисии въз основа на по-скорошна година, отколкото трябваше. Ние бяхме много добре по отношение на емисиите, но някой я започна тази война. Реши, че трябва да се хареса в Европа, обвърза го с ПВУ и сега трябва да се спрат определени заводи, за да може другите да работят и да постигнем резултат. Не знам с колко е злоупотребено точно, но в България има лош въздух", подчерта Димитров.

Гостът отбеляза, че няма как да се спрат топлофикации, защото хората ще излязат на улицата. И добави, че се опитват да закрият два от ТЕЦ-овете, които не са държавни, за да можем да влезем в квотите.

"Предстоят много тежки дни за енергетиката", заключи Димитров.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase