Снимка: БГНЕС/EPA

Shell, ExxonMobil и правителството на Нидерландия спечелиха 429 милиарда евро от експлоатацията на газовото находище в Гронинген, но оставиха хиляди жители със счупени домове и здравословни проблеми, установи парламентарно разследване.

Геоложката дестабилизация, причинена от сондирането в Гронинген, най-големият резерв на природен газ в Европа, доведе до 1594 земетресения и повреди повече от 85 000 сгради, заключи доклад на холандския парламент миналта седмица, съобщава Financial Times.

Печалбите, приписвани на двете големи енергийни компании, са 66 милиарда евро, докато най-големият бенефициент от добива е холандският бюджет, който е спечелил 363 милиарда евро приходи през последните 60 години.

"Държавата и компаниите спечелиха много пари, но пренебрегнаха сигналите, че има причинно-следствена връзка между добива на газ и земетресенията и когато беше доказано, че тази връзка е налице, те подцениха сериозността на това колко лоши са тези земетресения“, каза Том ван дер Лие, зелен политик, който ръководи разследването, пред FТ.

„Това е бедствие с бавно начало . . . ефектите са доста големи, но поради неспособността на нашето правителство да действа по тях, засегнатите хора чакат и чакат с години и не могат да продължат живота си."

Гронинген не се намира върху тектонични пукнатини, но сондажите са довели до земетресения до 3,9 по скалата на Рихтер. На това ниво те обикновено се считат за сравнително леки трусове.

Но поради естеството на екстракцията, вибрациите са били много по-близо до повърхността, отколкото естествените земетресения и така биха се усетили по-скоро като магнитуд 5 или повече - по-близо до еквивалентността на трусовете, усетени в Турция през последните седмици.

Повече от 11 880 сгради все още не са обезопасени, се казва в доклада.

Ван дер Лее каза, че 10 милиарда евро са били похарчени за компенсации на жителите и усилия за укрепване на сградите, но че за всеки 1 евро, който е отишъл за жителите, 70 цента са били похарчени за бюрокрация.

Жителите са страдали от безсъние и сърцебиене, докато един изследователски доклад отбелязва, че тези, които са живели близо до земетресенията, са били изложени на риск от преждевременна смърт.

Смята се, че Гронинген съдържа около 450 милиарда кубични метра използваем газ, почти три пъти повече от това, което ЕС внасяше от Русия преди нахлуването си в Украйна.

Спадът на руските газови потоци засили натиска върху холандските власти да запазят Гронинген отворен, тъй като страните от ЕС се втурнаха да осигурят алтернативни доставки.

Въпреки това през октомври Нидерландия ограничи производството от Гронинген на 2,8 млрд. куб. м за годината – спад от 42,5 млрд. куб. м през 2014 г. – и заяви, че ще прекрати добива там тази година. Решение дали да се удължи производството ще бъде взето през юни след дебат относно заключенията на доклада.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase