Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура в Милано е конфискувала над 170 000 евро от евродепутата от групата "Идентичност и демокрация"  Стефания Дзамбели и четирима от нейните помощници, като част от разследване на възможни измама с депутатски надбавки.

Разследването, водено от Европейската прокуратура и проведено от клона на италианската финансова полиция в Бреша (Guardia di Finanza), се отнася до подозрение за измама, нанасяща вреда на бюджета на ЕС, по отношение на възнагражденията на четирима парламентарни сътрудници, наети в Италия, съобщиха от Европейската прокуратура.

Според доказателствата четиримата служители не са извършвали дейностите, свързани с функцията, за която са били наети, или са ги извършвали частично, като невярно са документирали дейността си пред Европейския парламент.

Освен това те са представили невярно квалификацията си, като са декларирали образователни и професионални умения, които не притежават.

Смята се, че евродепутатката, който е тясно свързан с поне един от наетите лица, също се е облагодетелствала от сумите, плащани от Европейския парламент за трудовите дейности, които служителите трябва да извършват.

Приблизителните щети за бюджета на ЕС възлизат на 172 148,82 евро.

Изпълнението на заповедта за изземване беше завършено миналия четвъртък, 23 февруари, от италианската финансова полиция и включваше банкови сметки и луксозни автомобили, допълват от Европейската прокуратура.

Наказателните мерки са постановени въз основа на събраните в хода на досъдебното производство доказателства. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на противното в компетентните италиански съдилища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase