Снимка: БГНЕС

Бяхме на една писта с България, но в Хърватия едно от най-важните неща бе политическата стабилност в страната, както и увереността, с която работехме за приемане в еврозоната.

Това коментира министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац пред NOVA. Той поздрави българското правителство за усилията му да придвижи страната напред по пътя към еврозоната.

Когато говорим за въвеждането на еврото в Хърватия, всички бяха изплашени от инфлацията и цените. Започнахме да показваме още от септември двойните цени, но още от 1 януари се сблъскахме с фрапиращи примери. Затова приехме наредба, с която задължихме търговците да върнат цените към тези от 31 декември, разказа Приморац.

Действахме светкавично. На 5 януари никой не можеше да каже дали това е обща тенденция или спекулация. Затова назначихме допълнително инспектори, които да направят масови проверки. Това разгневи търговците, които казаха, че трябва да се оставят цените на свободния пазар, трябваше да се справим и с това, допълни министърът.

Направихме платформа, поканихме големите вериги да публикуват цените си в нея и създадохме бял списък, за да промотираме добрите практики, а не да сочим с пръст, разказа министърът. Така не наказваме, а стимулираме, а и за потребителите е по-добре, разказа още министърът.

Наложени били глоби за над 400 хил. евро.

И не се оказа общ феномен на поскъпване, а на нелоялни практики, допълни той.

Инфлация на практика почти не съществува, тя е близо до нулата и не е свързана с въвеждането на еврото. Инфлация в момента се наблюдава навсякъде по света, коментира министърът.

Той разказа, че в Хърватия е имало много голяма информационна кампания по темата за въвеждане на еврото, включително обучение на децата в училище.

Трябва да положите още много усилия, за да продължите по този път. Срещате голяма подкрепа и в Брюксел, и от нас. Съветът е - да продължите по този път с ясна и стабилна фискална политика. Неоправданите разходи могат допълнително да развихрят инфлацията, а решенията са трудни, особено в моменти, в които хората имат нужда от подкрепа. Важна е и политическата стабилност, допълни Приморац.

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 2 месеца

Хърватите да бъдат хора и европейци и да вземат Харвадските възпитаници Киро и Кокорчо, а да не се излагат с някакви учили болшевишка икономика и тогава да говорят за инфлация

39

Анонимен

преди 2 месеца

Е какво да каже, нали те вкараха Хърватия в ЕЗ, хората се питат, не правителството.

38

Дрът Пърч

преди 2 месеца

В БГ пък всичко е х2. Според "полит-елита" трябва да помагаме на Украйна и народа плаща сметката.