Снимка: БГНЕС

ЕС постигна съгласие за десети кръг от санкции във връзка с руската война в Украйна в петък, когато се навърши една година от нахлуването на Москва, съобщи шведското председателство на блока пред АФП.

Пакетът - десетият, който ЕС налага след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г. - съдържа, според информацията "целенасочени ограничителни мерки срещу физически и юридически лица, които подкрепят войната, разпространяват пропаганда или доставят безпилотни летателни апарати, използвани от Русия във войната".

Окончателното одобрение на санкциите се очакваше рано в събота, ако никоя страна от ЕС не повдигне възражение в последния момент.

След това подробностите за включените в списъка лица и образувания ще бъдат публикувани в официалния вестник на Европейския съюз.

Един от дипломатите на ЕС заяви пред АФП, че в списъка са включени 120 физически и юридически лица, както и още три руски банки.

Мерките на ЕС повтарят санкциите, обявени по-рано от Съединените щати и Великобритания, и идват след изявлението на Г-7, в което се предупреждава за санкции за всяка страна, която подпомага Русия в нейната война.

Друг дипломат от ЕС заяви, че споразумението за санкциите не съдържа "никакъв компромис" с предложението, представено на държавите членки от Европейската комисия.

В този предложен пакет се обещава да се прекрати доставката на промишлени стоки на стойност 11 млрд. евро (12 млрд. долара) за Русия и да се насочи към производителите на дронове в Иран, чиито безпилотни самолети, съдържащи бойни глави, Москва използва за нападения срещу украински цели.

Ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че стоките, поставени под санкции за Русия, ще включват електроника и машинни части, които могат да се използват в руски безпилотни самолети, ракети, хеликоптери и други оръжейни системи.

Тя заяви, че седем ирански структури, които предоставят продукти с двойна употреба на Русия, също са включени в предложението на Комисията за санкции.

ЕС вече наложи на Москва девет пакета от безпрецедентни санкции, засягащи ключови руски експортни стоки като петрол, в опит да намали военния резерв на руския президент Владимир Путин.

Няколко дипломати от ЕС заявиха пред АФП, че оплаквания от страна на Полша са забавили постигането на споразумение по последните санкции, тъй като Варшава ги е сметнала за недостатъчни.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви по време на посещението си в Киев, преди да бъде обявено споразумението за санкциите на ЕС, че предложенията от Брюксел са "твърде меки и твърде слаби".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase