Снимка: Pixabay

Хърватското правителство предаде днес в парламента окончателния вариант на проектозакон за търговията, според който търговските обекти ще бъдат затворени в неделя по правило, а работниците ще могат да изберат 16 недели в годината, през които да работят, съобщи хърватското издание „Индекс“. Новият закон ще влезе в сила на 1 юли, каза министърът на икономиката и устойчивото развитие Давор Филипович.

„Имаме окончателния проектозакон за търговията, изпращаме го за второ четене в парламента“, каза премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и добави, че вярва, че законът ще допринесе за качественото функциониране на всички.
„Искахме да го направим така, че да бъде устойчив и качествен (закон) и се консултирахме с всички заинтересовани“, каза още Пленкович.

Работното време в търговските обекти, подчерта Пленкович, се регулира по такъв начин, че магазините са затворени в неделя и в празнични дни, а седмично максималните работните часове, които всеки работник самостоятелно разпределя от понеделник до събота, са 90 часа.

„Предвидили сме и изключения, които ще работят в неделя“, добави Пленкович.

Изключенията се отнасят до обекти за продажба на земеделски продукти от първостепенно значение, на лични земеделски продукти на щандове и сергии на дребно и едро, извънредна продажба в рамките на изложения и публични събития, както и продажби от вендинг машини и дистанционни продажби.

„Открихме модел от 16 работни недели и мисля, че това е добър баланс. Вярвам, че ще допринесе за правата на работниците и семейния им живот, както и за качественото функциониране в този нов режим на работа в неделя“, заяви Пленкович. /Симона - Алекс Михалева/

 

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 3 месеца

"Тук сме роби, с най краткия годишен отпуск в ЕС"............ ............ С най-краткия годишен отпуск?! Учителите - 2-2,5 месеца, полицаите и военните - месец и половина-два, чиновниците - до 3 месеца стигат някои. Само в частния сектор (който все повече се свива и намалява, впрочем) и без отпуска ще трябва да се работи, за да могат да се хранят тези с по 2-3 месечните отпуски.

24

Асан

преди 3 месеца

У неделя само на ресторант да са изръсят :)))

23

Анонимен

преди 3 месеца

Снимка без *** на уста нямате ли?