Снимка: Facebook

Протест пред хотел в Северозападна Англия, където са настанени търсещи убежище чужденци, прерасна вчера в насилие, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Полицията в Мърсисайд съобщи, че трима души са били арестувани за „инциденти, свързани с безредици“ близо до хотел в Ноусли, недалеч от Ливърпул.

Служителите на реда казаха, че протестът започнал мирно успоредно с контра протест в подкрепа на бежанците.

Полицията уточни, че няма сериозно пострадали, но насилието е било „напълно неприемливо“.

Според местния депутат Джордж Хауърт демонстрацията е била провокирана от „предполагаем инцидент в социалните медии“.

Жителите на Ноусли не са фанатици и радушно приемат хора, бягащи от някои от най-опасните места в света в търсене на сигурно място, каза Хауърт. Тези демонстрации срещу бежанците на протеста тази вечер не са представителни за нашата общност, изтъкна снощи депутатът.

Великобритания приема по-малък брой търсещи убежище лица в сравнение с европейските си съседи, включително Франция и Германия, но се наблюдава рязко увеличение на броя на хората, които се опитват да достигнат страната през Ламанша с малки лодки.

По този маршрут през 2022 г. във Великобритания са пристигнали над 45 000 души. Поради политически сътресения и бюрократични забавяния системата за обработка на заявления за убежище започна да работи изключително бавно и мигрантите остават блокирани в хотели или други места за временно настаняване.

Прекосяването на Ламанша се превърна в горещ политически въпрос, а консервативното британско правителство обеща „да спре лодките“. Опоненти обвиняват кабинета в демонизиране на отчаяни хора, бягащи от война и бедност.

През октомври по център за обработка на документите на новопристигнали в пристанищния град Дувър бяха хвърлени запалителни бомби. Полицията тогава каза, че нападателят бил мотивиран от крайнодясна идеология. След атаката нападателят се самоуби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase