Снимка: архив, БГНЕС

Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на ракети с далечен обсег на действие на Полша в сделка на стойност до 10 млрд. долара, съобщи Пентагонът, предаде Ройтерс.

Продажбата се осъществява в момент, когато Киев похвали произведените от САЩ мобилни ракетни системи  „Хаймарс“(HIMARS) за успехите им на бойното поле, като например унищожаването на руските складове и командни пунктове.

Пакетът включва 18 пускови установки „Хаймарс“, 45  ракети от армейската тактическа ракетна система (ATACMS), които са с обсег 297 км и повече от 1000 управляеми ракети за системите за залпов огън (GMLRS).

СОЩ отхвърлиха исканията на Украйна за ракети ATACMS, припомня Ройтерс. В тази връзка агенцията посочва, че Полша няма да може да прехвърли никакви такива ракети на Украйна без одобрението на САЩ.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Коментари Напиши коментар

73

Полски фермер

преди 1 месец

Надявам се с тия хаймарси да защитим територията си и живота на колегите фермери от "случайните" украйнски ракети ........ Господ да ни пази. Тия Укри докато победят Рашистанците ще затрият половината Европа .

72

Щерю

преди 1 месец

Така се съживява икономиката на САЩ - с войни и продажби на оръжия за милиарди долари...

71

Бачо Киро

преди 1 месец

Защо Украйна не си поръча американски танкове и самолети като България? Плаща и чака 5-10 години? Или ние сме слаба ракия?