Снимка: БГНЕС

Какво представлява F-16?

F-16 Fighting Falcon е лек изтребител, който първоначално е проектиран още през 70-те години на миналия век. За първи път влиза в употреба през 1979 г. и е използван активно от американските военновъздушни сили в двете войни в Ирак и в Афганистан, съобщава в. "Гардиън".

Първоначално конструиран от САЩ в консорциум с Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия, изтребителят, който може да се движи със скорост два пъти по-висока от скоростта на звука, се превръща в един от най-популярните военни самолети на всички времена и продължава да се използва широко. Американският производител "Локхийд Мартин" твърди, че на въоръжение в 25 държави са повече от 3000 F-16.

Днес обаче той е заменен от F-35, но все още се произвежда за продажба от Lockheed в Южна Каролина. Това е така, защото е по-евтин - струва десетки милиони - и защото САЩ не винаги дават разрешение за износ на по-модерния самолет.

Защо Украйна ги иска?

В началото на войната Украйна разполагаше с малки военновъздушни сили, съставени от самолети по съветски стандарт, възлизащи на около 120 боеспособни самолета по данни на тинк-танка IISS. Този брой намалява с напредването на войната, въпреки че, забележително, предвид броя на руските самолети и противовъздушната отбрана, експертите твърдят, че Украйна е запазила ограничен въздушен потенциал. Но с течение на времето военновъздушните ѝ сили ще трябва да бъдат попълнени.

Любопитна особеност на войната в Украйна е сравнително ограниченото използване на въздушна сила. Руската противовъздушна отбрана се смята за ефективна, докато Москва много неохотно рискува собствените си военновъздушни сили извън фронтовата линия, тъй като също иска да сведе загубите до минимум. Бившият генерал от военновъздушните сили на САЩ Филип Брийдлав описва ситуацията във въздуха като "взаимно отричане".

Въпреки това Киев планира настъпление през пролетта, като същевременно се подготвя да се противопостави на усилията на Москва да излезе от сегашната военна безизходица. Въпреки риска, надеждата му е, че ескадрилите от бързи самолети могат да бъдат използвани в подкрепа на пробива или поне да помогнат за притъпяването на масирана руска атака.

Какво е настоящото мнение на Запада?

Украйна първо трябва да убеди Запада да ѝ даде няколко F-16, но в понеделник президентът на САЩ Джо Байдън каза "не", поне засега. Това прави изгледите за бърза доставка на изтребители малко вероятни, но мнението се е променяло и преди по отношение на други боеприпаси, като например танкове, и не е ясно дали темата е била надлежно обсъдена в системата на САЩ.

Още по темата
Въпреки това позицията на Белия дом е от решаващо значение. САЩ имат контрол върху реекспорта на изтребители и никоя държава няма да иска да не е в крак с Вашингтон, предвид опасенията от евентуални руски ответни мерки.

В понеделник Полша, една от страните, които са най-благосклонни да помогнат на Украйна да се сдобие с F-16, подчерта, че ще действа само в съгласие със съюзниците от НАТО. Великобритания и Германия също изключиха възможността да изпратят изтребители през последните дни.

Франция обаче, която сама произвежда бойните си самолети, изглежда е по-отворена. В понеделник президентът Еманюел Макрон заяви, че доставката им не е табу, стига да не може да се счита за ескалация и те да не се използват за насочване към "руска земя". Тъй като Украйна продължава да лобира, въпросът едва ли ще изчезне.

Кой ще отговаря за обучението и поддръжката?

Да се научат да летят на F-16 е работа за опитни пилоти и те трябва да бъдат извадени от войната, за да се обучават. Твърди се, че Украйна е определила 50 пилоти, които се надява да обучи незабавно. Но няма доказателства, поне публично, че се провежда някакво обучение.

Оценките варират, но обучението на пилотите до бойна квалификация може да отнеме четири или шест месеца. Изискванията не се отнасят само до пилотите: "Самолетът трябва да бъде снабден с оръжеен пакет, наземен екипаж и поддръжка", казва Дъглас Бари от мозъчния тръст IISS, което означава, че Украйна ще се нуждае от резервни части и ще трябва да обучи свой собствен инженерен състав. Това е по-сложно от това да се научиш да използваш западен танк.

Ще оправдае ли F-16 очакванията за напредък на бойното поле?

Отчасти това е въпрос на това колко F-16 може да получи Украйна. Военновъздушните сили на страната смело поискаха 200, брой, който дори щедрият Запад може да не пожелае да предостави на първо време.

Джъстин Бронк, въздушен анализатор от тинк-танка "Руси", предупреди, че силата на руската противовъздушна отбрана означава, че традиционната близка въздушна поддръжка - бомбардиране на вражески позиции - е трудно постижима, тъй като самолетите са принудени да летят ниско, за да избегнат откриване. В резултат на това предимствата им по отношение на оръжията и радарите могат да бъдат само постепенни.

"Западните изтребители със стоящи оръжия биха предложили на Украйна подобрена способност за унищожаване на фиксирани руски цели в близост до фронтовата линия от по-безопасно разстояние", пише той в Туитър, но "те ще се добавят към съществуващите възможности за нанасяне на удари като HIMARS [ракетна артилерия] и ще черпят от ограничени запаси".

Коментари Напиши коментар

358

Благоев

преди 1 месец

Леопард"овете могат да смажат руснаците. Зависи от бройката.

357

Благоев

преди 1 месец

Нашите Ф16 блок 70 са много по-опасни. ***!

356

Тон

преди 1 месец

Никак!