Снимка: БГНЕС

Според украински военни представители Русия подготвя нова тежка ракетна атака срещу Украйна. Повечето от корабите на Черноморския флот на Русия са се върнали в базите си, което показва, че се подготвят за нов удар, заяви говорител на въоръжените сили на Украйна по телевизията в четвъртък вечерта, цитиран от Der Standard.

От октомври 2022 г. насам Русия системно, около веднъж седмично или на десет дни, извършва масирана ракетна атака по украински градове с основни цели енергийната инфраструктура.

Повечето от крилатите ракети се изстрелват от кораби в Черно и Каспийско море и от от стратегически бомбардировачи.

Още по темата
Според Наталия Хуменюк, говорител на Южното командване на украинските въоръжени сили, в открито море са останали само десет кораба, повечето от които са подводници. Обикновено, казва тя, те са значително повече. "За известно време те помпат мускули в морето, демонстрират присъствие и контрол над ситуацията, а след това отплават към базите, където се подготвят за маневри с масирана ракетна атака", казва тя.

Не би било неочаквано нито Русия да предприеме удар по Украйна, тъй като от последната масирана атака е изминала седмица.

Една масирана ракетна атака сега би била в унисон и с друга тенденция - неведнъж след посещение на високопоставени западните политици в Киев и други украински градове, руската армия предприема удари. Такава ситуация именно има в столицата, където се провежда срещата на върха ЕС - Киев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase