Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейските лидери изразиха подкрепа за Украйна на историческа среща на върха в Киев - първия подобен форум в страна, която е във война. Президентът Володимир Зеленски поиска от съюзниците още оръжия.

Сирени за въздушна тревога съпътстваха форума в Киев, на който основно място заеха европейската перспектива на Украйна и подкрепата за страната почти година след руското нахлуване, съобщи БНР.

Председателите на Еврокомисията и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел оцениха високо усилията за напредък на Украйна към европейското членство, но призоваха за още реформи. Няма срокове, отбеляза Фон дер Лайен, има цели, които Украйна трябва да постигне.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че страната му заслужава да започне преговорите за членство още тази година и няма да загуби нито ден в усилията си да се приближи към целта.  

Наред с това Зеленски повтори, че страната му се нуждае от ускорени доставки на оръжие, за да си върне Донбас. Подчерта, че украинците смятат Бахмут за своя крепост и увери, че сънародниците му ще се бият там толкова дълго, колкото е възможно.  

На срещата бяха обсъждани и санкциите срещу Русия. Брюксел подготвя пореден десети пакет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase