Снимка: БГНЕС/EPA

Заради закръглянето на цените в Хърватия държавните регулатори започнаха мониторинг на търговците. В 25% от случаите е констатирано необосновано увеличение на цените. 70% от тези, които са използвали преминаването към новата валута, за да повишат цените днес са ги върнали обратно към нормалното.

Още по темата
Хората в страната споделят, че цените са се увеличили, съобщи Нова Нюз.

С изключение на тези, които неоснователно са увеличили цените местната статистика отчита, че цените за януари спрямо декември са същите. Централната банка е доволна от начина, по който еврото влезе в хърватската система. А фактът, че гражданите се адаптират към еврото се илюстрира с това, че едва 10 млрд. куни остават извън трезорите на банките.

Дияна Гласнова, български журналист в Хърватия, каза, че проблемът в Хърватия е комплексен. Самото повишение на цените не може да се каже, че е след въвеждане на еврото, коментира тя. Увеличаването на цените след въвеждане на еврото е минимално, допълни Гласнова.  Тя бе категорична, че цените в Хърватия са „скочили“ преди еврото, а някъде търговците умишлено са ги повишили.

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 1 месец

И при нас така....Събират подписи за лева, а те цените летят с часове. *** народ!!!

43

Анонимен

преди 1 месец

Скачат преди и след еврото! Зелените политики /и не само/, са скъпи и все пак се плащат! За съжаление Европа избра зеления труден път и ще става още по скъпо!

42

Анонимен

преди 1 месец

Който контролира парите, контролира държавата.