Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От 2018 година очакваме България да постави в законодателството си европейската директива за възобновяемата енергия, а в момента страната ни е в наказателна процедура, че не сме я приложили. Приемането на регулация, която отговаря изцяло на европейските правила, в българското законодателство ще бъде стимул за българските домакинства да участват в цялата система на производство, потребление и продажба на електрическа енергия. Една фотоволтаична централа за собствено потребление, която може да задоволи нуждите на домакинство на 100% за 12 месеца, по наши изчисления струва около 20 хил. лева и би могла да се изплати за около 7 години. Това каза Меглена Русенова, председател на УС на Българската фотоволтаична асоциация, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

През 2022 година инвестициите в зелена енергия са достигнали 500 млрд. долара в световен мащаб и това показва, че новата, модерна енергетика на света се базира именно на енергията, произведена именно от възобновяеми източници, каза гостенката.

"Жестоката агресия срещу Украйна и войната, която Путин започна срещу украинския народ даде сериозен стимул за инвестициите във възобновяеми енергийни източници, като устойчив способ за постигане на енергийна независимост на Европа от доставките на руски енергийни източници. Това обаче съвпадна с един продължителен период на политика на европейския континент, но и не само. САЩ при администрацията на президента Байдън се върна към Паржкото споразумение за климата, има и големи инвестиции в Канада, в Южна Америка. Да не забравяме огромните вятърни ферми, които се изградиха в Северно море, а и в залива на Ню Йорк", изброи гостът.

Българската регулация и законодателство трябва да се хармонизират с европейската регулация. Създаването на зони за незабавно присъединяване на мощности от възобновяеми енергийни източници, облекчаване на всички административни процедури, съкращаване на сроковете, преминаване към уведомителен режим, предвидимост на средата за самите инвеститори, добави Русенова.

"Убедена съм, че ще имаме 100%-ов ръст през 2023 спрямо 2022 година в България от гледна точка на инсталирани нови мощности и нови инвестиции. Това не са само инвестиции в конкретни енергийни обекти, но и в съоръжения за присъединяване, които подобряват и модернизират цялата електроенергийна мрежа в страната. Това е и най-прекият, пазарният път, за модернизация на българската енергетика и откъсването ѝ от нейната зависимост от руски енергийни ресурси", смята тя.

Относно правилата за инсталиране на фотоволтаични системи у дома гостенката каза, че тази част от Плана за възстановяване и устойчивост трябва да стартира възможно по-скоро, защото е ориентиран към домакинствата.

По думите й в рамките на програмата по Плана за възстановяване и устойчивост параметрите позволяват с малка фотоволтаична централа от 10 киловата едно домакинство в еднофамилна къща да задоволи на 100% потреблението си на електрическа енергия за 12 месеца.

Част от препятствията, за да могат домакинствата да изграждат собствени фотоволтаични централи, бяха премахнати, след като бе приета промяна, въвеждаща уведомителен режим, каза Меглена Русенова, но подчерта, че в следващото Народно събрание трябва да се приемат допълнителни промени, които да позволяват произвежданата енергия не само да се потребява, но и да се продава.

"Една фотоволтаична централа за собствено потребление, която може да задоволи нуждите на домакинство, по наши изчисления струва около 20 хил. лева. При настоящите цени на електроенергията за домакинствата тази централа произвежда електроенергия за около 2800 лева годишно. Ако за 12 месеца разходите на домакинството са точно за 2800 лева, то централата би могла да изплати инвестицията си за около 7 години. Икономическият смисъл вече е много ясен. Очакваме и да се изпълни ангажиментът и за либерализацията на цените на електроенергията и за домакинствата, което ще направи още по-сериозен стимула за всеки да се намали разходите за електроенергия чрез собствено производство".

Русенова допълни, че ще има възможност за създаването на регулация за т.нар. енергийни кооперативи (няколко домакинства да си доставят заедно енергия от фотоволтаична или вятърна електроцентрала), ще има възможност всяко домакинство да продава енергията, която не е консумирало от собствената си централа.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase