Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц разпространи видеообръщение, в което говори за политическия курс на Берлин спрямо Русия и войната в Украйна и подчерта, че той взема предвид не само необходимостта от подкрепа на Украйна, но и опасенията за сигурността на страната си, цитира думите му руската служба на "Би Би Си".

Приоритет на властите, според Шолц, остава сигурността на Германия. "Нашата цел е ясна - Русия не трябва да може да разширява границите си чрез използване на сила", каза той и добави, че германците искат "мир в Европа и войната да не се приближава (до границите на Германия)".

Според канцлера външната политика на Германия се основава на три принципа - хуманитарна, финансова и военно-техническа подкрепа за Украйна; предотвратяване на ескалацията на конфликта, прерастването му във война между Русия и НАТО; тясна координация на всички действия със съюзници и партньори, водени от САЩ.

Шолц заяви, че от началото на руската атака срещу Украйна германското правителство взема информирани решения, които винаги се съгласуват на международно ниво. Той припомни, че "ужасната, жестока и безсмислена война" в Украйна е провокирана от президента на Русия.

Междувременно, според Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, Олаф Шолц, който беше критикуван за колебанието му относно прехвърлянето на западни танкове в Украйна, всъщност е изиграл ключова роля за премахването на неофициалното табу върху подобни доставки на Запада.

Според WSJ именно Шолц е този, който е убедил президента на САЩ Джо Байдън в необходимостта от доставка на американски танкове. Американският лидер се е съмнявал, че това трябва да бъде направено.

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 1 месец

Аха, да се защитяли! Що не помогнахте на сърбите, бе, като ги бомбиха Сащ и Англия, а вие си трайкахте!? Дооолни нацисти!

56

Анонимен

преди 1 месец

Германските политици играят двойнствена, нечестна игра, която започва още през 1955г. когато Германия се съгласява да участва във военния блок НАТО, на фона на все още горящите развалини от най-кървавата в историята на човечеството война. Разбира се, че Украйна можеше да бъде спасена. Всичко което трябваше да осигури Германия е изпълнението на Минските споразумения, които по думите на самия канцлер се оказаха печелене не време с цел подготовка за война.

55

Мен

преди 1 месец

Русия не е имала Германия за враг а за търговски партньори именно Германия е основала Азов с Америка и не Русия иска да се разшири а фюрера както някога не може да не зададем въпроса.те са изгубили войната но Русия е прекратила холокоста.днес Америка съжалява че не са финансирали тогава Хитлер днес изопачават истината сценарий от Америка и Германия Англия . Америка иска ресурси от Украйна но не иска Русия и започват Майдана три държави целящи унищожаване на човека история която се повтаря