Снимка: БГНЕС/EPA

Бившият началник на щаба на чешката армия генерал Петер Павел, силно прозападен кандидат, който подкрепя помощта за Украйна, се очаква да спечели президентските избори в Чешката република в събота, показаха първите резултати и моделни прогнози.

Проекционен модел от новинарския уебсайт www.seznamzpravy.cz, използващ ранни резултати, публикувани от чешката статистическа служба, която извършва преброяването на гласовете, показа, че Павел побеждава бизнесмена милиардер и бивш премиер Андрей Бабиш с между 57,6% и 58,8% от гласовете.

Телевизионният канал CNN Prima News, използвайки модели за гласуване от агенциите STEM и STEM/MARK, прогнозира, че Павел ще спечели 58% от гласовете в сравнение с 42% за БаБиш.

Резултатите от половината избирателни райони в страната показват, че Павел води при преброяването на гласовете с 54,9% срещу 45,1% на Бабиш. Петер Павел спечели първия тур с минимална преднина под един процент пред Бабиш.

Още по темата
Пълните резултати от двудневния балотаж се очакват по-късно в събота.

Павел, 61-годишен пенсиониран генерал, води кампания като независим и има подкрепата на дясноцентристкото правителство, което свали Бабиш от власт на парламентарни избори през 2021 г.

68-годишният Бабиш - милиардер, който беше министър-председател от 2017 г. до 2021 г., се опита да привлече избиратели, недоволни от растящите цени, и обеща да настоява правителството да направи повече, за да им помогне.

Чешките президенти имат малко конституционни задължения задължения, но избират министър-председателя и ръководителя на централната банка, имат думата във външната политика, формират силно обществено мнение и могат да настояват правителството за политики.

Павел подкрепи позицията на централноевропейската държава с население от 10,5 милиона твърдо за подкрепа на отбранителната политика на Европейския съюз и НАТО и продължаващата помощ на правителството за Украйна след нахлуването на Русия миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase