Снимка: БГНЕС

Бившият командир на руската наемническа групировка "Вагнер", който избяга в Норвегия, разказа как е станал свидетел на разстрел на някои от другарите си, докато са се опитвали да избягат от фронтовата линия в Украйна, съобщи норвежкият му адвокат пред "Ройтерс".

Андрей Медведев, който избяга от Русия, пресичайки руско-норвежката граница на 13 януари, заяви, че се страхува за живота си, след като е станал свидетел на убийства и малтретиране на руски пленници, отведени в Украйна, за да се бият за "Вагнер".

Медведев живее на тайно място в района на Осло, след като в сряда беше освободен от ареста след "разногласия" с полицията относно мерките, предприети за осигуряване на безопасността му.

Адвокатът му Брайнулф Риснес заяви пред Ройтерс, че Медведев е видял някои "невероятно ужасни" ситуации, докато се е борил с "Вагнер" миналата есен.

Той е станал свидетел на "стрелба по негови другари, докато е наблюдавал, защото те са се опитвали да избягат", каза Риснес в интервюто, цитирайки Медведев.

Руснакът "бавно се примирява със случващото се", заяви адвокатът му.

"Животът му беше хаотичен, опасен и много стресиращ от много дълго време", каза Ринес, "особено, разбира се, през есента, когато беше в Украйна с групата "Вагнер".

Още по темата
"Но, разбира се, животът му не е бил лесен и преди това", заяви той.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна преди 11 месеца, са убити хиляди украински цивилни граждани, милиони са изтръгнати от корен, а градовете са превърнати в руини.

Националната криминална полиция на Норвегия Kripos, която отговаря за разследването на военни престъпления, е започнала да го разпитва за преживяванията му в Украйна и ще продължи да го прави, казва Ринес.

Kripos е част от проект за разследване на военни престъпления в Украйна, осъществяван от Международния наказателен съд.

Други групи като Норвежкия хелзинкски комитет и фондация "Клуни" също се интересуват от разговори с Медведев, каза адвокатът му.

"Едно от основните неща ще бъде да координираме действията си, за да не се налага да задаваме всички въпроси по пет или десет пъти", каза Риснес.

Коментари Напиши коментар

142

Анонимен

преди 1 месец

Те непременно ще започнат с това, че ... ще заявят пред себе си и ще се убедят, че не дължат ни най-малка благодарност на Русия; напротив, че те са били спасени от властолюбието на Русия при сключването на мира чрез намесата на европейския концерт. И ако Европа не се беше намесила, Русия щеше да ги погълне незабавно, което означава разширяване на границите и основаване на велика панславянска империя, която да пороби славяните на алчното, хитро и варварско великоруско племе.

141

Какво от това ?

преди 1 месец

Като има затворници във Вагнер, проблем ли е ? А във Френския Чуждестранен Легион какви са ?

140

НКК

преди 1 месец

Всеки войник знае, дезертираш ли единствената присъда е ***. Така е било във всички войни.