Снимка: Pixabay

Възможна е енергийна криза през следващата зима поради недостиг на втечнен нефтен газ. За това предупреди ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол в интервю за сп. "Ханделсблат", съобщава Анадолската агенция.

Той разкритикува отказа на Германия от ядрената енергетика и изрази желание да има възможност за удължаване на времето на работа на атомните електроцентрали с още, при възможност.

Ако това е технически възможно и населението го приема, ядрената енергия трябва да бъде вариант, категоричен бе Бирол.

Независимо че решението се взема от правителството, той посочи подобни дискусии, които е водил с Белгия. Шефът на МАЕ отбеляза, че белгийското правителство е удължило срока на експлоатация на ядрените централи с десет години.

Още по темата
Относно новите терминали за втечнен природен газ в Германия Бирол потвърди, че изграждането на терминала за 200 дни е наистина рекордно. Той обаче предупреди за недостиг на втечнен природен газ, като уточни: "Наличието на терминали не означава, че имате газ. Когато китайската икономика се активизира, няма да е лесно да се купят планираните количества на световния пазар".

Бирол предупреждава европейците да не бързат да обявяват енергийната криза за приключила.

Следващата зима ме тревожи, призна той и добави: "Липсата на руски газ, завръщането на Китай като вносител, малкият ръст на доставките - тези три фактора правят следващата зима предизвикателство".

По негови думи много правителства са доволни от сравнително лекия ход на кризата досега.

Боя се обаче, че са прекалено щастливи, изтъкна Бирол.

Според него Европа трябва да продължи да намалява потреблението на газ, като същевременно намери нови доставчици на синьо гориво и сама навлезе в производството на критични минерали, в допълнение към разширяването на възобновяемата енергия.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 седмица

Е, кой оцелее, оцелее! Зе-ле-ни са! Какво очакват! Компаниите/големите/, се спасяват, да му мислят останалите!

18

Този Който

преди 1 седмица

Щом за автора не прави разлика между "втечнен нефтен газ" и "втечнен природен газ" как да очакваме, че останалото от статията е достоверно.

17

Анонимен

преди 1 седмица

:)))))))))))))))))))))))