Снимка: БГНЕС

Горивата в Унгария поскъпнаха, откакто правителството на страната отмени през декември ограниченията, които беше наложило върху повишаването на цените им и увеличи акцизите. На този фон много шофьори започнаха да пътуват до съседни страни като Словакия и Румъния, в които горивата са по-евтини, предаде Ройтерс.

Унгарският град Ещергом се намира на брега на река Дунав. На отсрещния бряг, в Словакия, е разположен град Стурово. Литър дизелово гориво там струва 1,619 евро в събота и неделя, докато на бензиностанция на унгарската петролна и газова компания МОЛ (MOL) в Ещергом цената му е 690 форинта (1,69 евро). Разликата в стойността на бензина е по-малка, отбелязва Ройтерс.

"Пътувахме до Словакия по празниците и видяхме колко по-евтино е там, когато заредихме с гориво", споделя унгарецът Тибор Тот. Той преминава с колата си моста, който свързва Ещергом и Стурово, за да зареди гориво на по-ниска цена.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който беше преизбран за четвърти последователен мандат през април 2022 г., е изправен пред най-тежките предизвикателства в сферата на икономиката от началото на своето управление, отбелязва Ройтерс. Инфлацията в Унгария се повишава до 24 процента на годишна основа, а икономиката на страната се е насочила към стагнация през тази година.

Правителството на Орбан беше принудено да отмени пределните цени на горивата, от които имаха право да се възползват битовите потребители, поради острия недостиг, който настъпи в началото на декември, след като чуждестранните компании намалиха доставките на горива за Унгария.

Същевременно кабинетът в Будапеща повиши акцизите върху горивата и обложи с допълнителни данъци печалбите на компанията МОЛ, реализирани от продажбата на руски петрол, предаде БТА.

Коментари Напиши коментар

32

До Славянский

преди 1 месец

Словения е уникална държава. Лично на мен ми най-харесва в Европа. Най-хубавите пътища са там, чиста природа, подредено и красиво. Относно Словакия, както вече споменаха имат близка култура до нашата, не че словенската е много далеч. В Словакия е много спокойно, на много места и огради нямат и е сравнително евтино.

31

До 32

преди 1 месец

Най голямата инфлация в Европа е в Унгария.Икономиката се свива! Протестите все повече набират сила.....Фидес ще последва съдбата на гръцката Сириза ,а Орбан на председателят и Ципрас !! Провалът е неизбежен! Ще поживеем,ще видим,унгарците не са търпеливи като нас!

30

МНЕНИЕ

преди 1 месец

България има много добро Управление в лицето на Президента Радев . Трябва да си пазим Държавата и Народа и . България е с най-евтиния ток за Фирмите - по-евтин е от тока за Битовите Потребители , Най-евтините Горива .