Снимка: архив, БГНЕС

Мнозинство от 52 на сто от белгийските граждани се обявява за авторитарно управление и отпадане на демократичните институции, сочат данни от социологическо изследване, представено в местните медии.

В средите на това мнозинство 89 на сто подкрепят връщането на смъртното наказание. Уточнява се, че делът на подкрепящите промяна на държавното устройство расте и от 52 на сто преди пандемията достига до 66,2 на сто през юли миналата година.

Същевременно намалява с един процент (до 21,9 на сто) делът на гражданите, които искат "открито общество" с наистина демократично управление.

В края на миналата година медиите представиха проучване, според което в северната белгийска област Фландрия крайните националисти от партията "Вламс беланг" вече са първа политическа сила с 25,5 на сто подкрепа, изместват умерените националисти от Нов фламандски алианс (22 на сто) и се очертават като възможна най-голяма група във Федералния парламент.

В южната област Валония комунистите от Белгийската работническа партия също продължават да бележат ръст от няколко процента и достигат подкрепа от 13,6 на сто, докато първи са социалистите с 21,6 на сто.

(Кореспондент на БТА, Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase