Снимка: БГНЕС

Балтийските страни оказват натиск върху европейските си съюзници да увеличат подкрепата си за военните действия в Украйна преди днешната среща на външните министри на ЕС, пише "Политико".

Пред репортери в Брюксел на път за срещата на върха външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис подкрепи по-строги санкции срещу Русия и допълнителна военна помощ за Украйна.

"Най-важното нещо, което трябва да обсъдим, е страхът: трябва да победим страха от победа над Русия", заяви Ландсбергис.

"Ако не се подготвим за това, че Русия ще загуби войната, значи не сме сериозни за това, че Украйна ще спечели", добави той.

Отговорът на руската агресия срещу Украйна ще бъде основен въпрос в дневния ред на днешната Среща на върха на външните министри на ЕС, наред с разговорите по четвъртия пакет от санкции срещу Иран, действията срещу режима на талибаните в Афганистан, след като той забрани на жените да посещават университети, и обсъждането на региона на Сахел.

Забележките на Витаутас Ландсбергис повтарят тези на естонския му колега Урмас Рейнсалу, който призова колегите си да одобрят седмия транш от фонда на Европейския механизъм за мир на стойност 500 млн. евро и да приемат десетия пакет от санкции срещу Русия преди навършването на една година от нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

"Естония допринася за подпомагането на Украйна, като отделя 1% от своя БВП, и призоваваме другите държави да направят същото. Това ще има значение", заяви Рейнсалу пред репортери в Брюксел.

По-рано днес руското външно министерство изгони естонския посланик в Москва, като обвини балтийската държава в "тотална русофобия" и в "разрушаване" на отношенията с Русия.

Още по темата
Тези забележки от страна на балтийските държави бяха разчетени като упрек към германското правителство, което е подложено на обстрел от съюзниците от НАТО заради нежеланието си да достави модерни танкове "Леопард 2" на Украйна.

"За нас като Европейски съюз е от основно значение това, че докато денонощно се занимаваме с ужасните страдания в Украйна и се борим рамо до рамо с нея, за да може тя отново да живее свободно и в мир, не си затваряме очите за страданията в други региони на света", заяви германският външен министър Алналена Баербок преди началото на заседанието на Съвета по външни работи.

През уикенда Баербок заяви, че Берлин няма да пречи на Варшава да изпрати свои собствени бойни танкове "Леопард 2" в Украйна, въпреки че германският канцлер Олаф Шолц все още не е заел публична позиция по този въпрос. "Ако Полша ни помоли [да разрешим доставката на Leopard 2], няма да се противопоставим", заяви Баербок пред телевизия LCI от Париж в неделя.

 

Коментари Напиши коментар

29

Ха ха ха

преди 1 месец

До Анонимен 10. За какъв стандарт ми говориш. Ходят в Беларус да пазаруват и да зареждат гориво. Още ползват ел. енергия от Русия. Нищо не произвеждат. Те не знаят на кой свят се намират, ти ми говориш за стандарт.

28

Анонимен

преди 1 месец

Балтийските страни да не си забравят историята, че нищо добро не ги чака. Справка - Украйна.

27

Анонимен

преди 1 месец

Откакто западняците откраднаха тези руски територии - трите измислени балтийски държавици и се опитват да ги германизират, там върлува най-голямата мизерия и бедност в Европа и населението се изнася от глад , безработица и се обезлюдяват. Добре, че е наблозо Белорусия , да си пазарят евтино от там и не умират от глад! Върнете откраднатото на руснаците, фашисти!