Снимка: БГНЕС

Германската полиция отрече нейните служители да са била "екстри за Грета Тунберг" след като се появи клип, който намекваше, че е инсценирала задържането си по време на протест в Люцерат.

Видеото, на което Тунберг е отвеждана от полицията, събра милиони гледания.

Още по темата

"Никога не бихме си позволили да направим такива записи", каза говорител на местната полиция пред BBC, отричайки обвиненията, че задържането на активистката е фалшиво.

Но е важно полицията да даде възможност за отразяване на събитията и да гарантира защитата на журналистите, добавиха те.

Въпросното видео показва Тумберг и двама полицаи, които я държат от двете й страни.

Междувременно могат да се видят няколко фотографи, които правят снимки и се движат около нея, докато тя се усмихва. Няколко други полицаи, които също стоят наблизо, изглежда чакат с нея, преди да я отведат.

Потребителите онлайн решиха, че това е организирана снимка.

Министерството на вътрешните работи на западната провинция Северен Рейн-Вестфалия обаче каза пред BBC, че полицаите и Тунберг са чакали по логистични причини.

"Те трябваше да изчакат няколко минути, преди да успеят да я доведат до определена полицейска кола", каза говорителят и добави, че "цялата ситуация е използвана от хора с политически мотиви и истинската причина е изцяло практична и светска".

Кристиан Вернике, журналист от германското издание Süddeutsche Zeitung, който бил там по това време, каза, че полицейските служители са "решавали как да продължат с проверката на самоличността и чакали да отведат Грета до полицейската кола".

"Моето впечатление беше, че имаше объркване. Грета не беше първият протестиращ, който беше отведен", добави  Вернике. "Виждал съм различни реакции на видеото. Някои казват, че кадрите изглеждат така, сякаш полицията я настройва, за да я унижи, а други казват, че всичко е част от някаква пропаганда. Хората интерпретират и използват тези кадри за свои собствени мотиви."

 

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 2 месеца

Що лъжете бе - Грета ви е началник!

41

малката пикла

преди 2 месеца

иска да я доминират едри германски полицаи, в швеция само гейчета станаха....

40

Анонимен

преди 2 месеца

"екстра" в случая значи статисти. Хубаво е да знаем от какъв език превеждаме и какво значат думичките.