Снимка: БГНЕС

Ограниченията на имиграцията в резултат на Brexit са довели до недостиг на 330 000 работници в Обединеното кралство, което допринася за по-затегнатия пазар на труда и подхранва инфлацията, показва доклад на Центъра за европейска реформа (ЦЕР).

Нискоквалифицираните сектори, включително търговията на дребно и хотелиерството, са били най-силно засегнати от края на свободата на движение след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, сочи анализът.

Данните са последните, които показват разходите за икономиката на Обединеното кралство, свързани с Brexit. Въпреки че консервативното правителство на министър-председателя Риши Сунак настояваше за излизане от ЕС, сега то се бори да овладее икономическите последици от решението.

Правителството на Обединеното кралство обеща да ограничи предлагането на евтина работна ръка от Европа, когато въведе нова имиграционна система след Brexit.

Според икономистите Джон Спрингфорд и Джонатан Портес от изследователската група, които отдавна се отнасят критично към икономическите последици от напускането на съюза, Великобритания е загубила около 1 % от работната си сила поради въздействието на Brexit. Макар това да е довело до увеличаване на броя на работниците от страни извън ЕС със 130 000 души до юни 2022 г. в сравнение със сценарий, при който имиграционният контрол не се променя след Brexit, то е било заличено от 460 000 по-малко работници от ЕС, казват икономистите.

Недостигът на работници спомогна за най-силния ръст на заплатите в Обединеното кралство след пандемията, създавайки още главоболия на Английската централна банка, която се бори с болезнено високата инфлация. Според ЦЕР най-големият недостиг на работници от страни извън ЕС се наблюдава в секторите транспорт и складиране, търговия на дребно и хотелиерство, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

"Условията на новата система, макар и либерални, са твърде обременителни, за да компенсират загубата на свободното движение в нискоквалифицираните сектори на икономиката, което доведе до недостиг на работна ръка", заявиха Спрингфорд и Портес. "Вероятно е да се получи някаква комбинация от по-високи заплати и цени и по-малко производство, особено при труд, който е труден за автоматизиране."

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 8 месеца

Какво стана с жълтите жилетки на Путин? Да не би спонсора да остана без пари?

17

Британци бедняк

преди 8 месеца

Ама разбира се ....Какви други "новини" може да очаквате от подчинените медии и агенции на брюкселските меки китки, които още не могат да прежалят липсата на няколкото МИЛИАРДА вноска която Великобритания внасяше в касичките им всеки месец.... ЧЕТИРИ ГОДИНИ ФРАНЦУЗИТЕ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ НЕКАДЪРНАТА ПЕНСИОННА РЕФОРМА НА МАКАРОН...заради Брексит... ГЕРМАНИЯ ТЪРСИ СПЕШНО РАБОТНИЦИ...заради Брексит ....В БГ ЗАПЛАТАТА СЕ ПОВИШИ ДО НЕВЕРОЯТНИТЕ 4.30 ЛВ НА ЧАС / ХА ХА ХА ХА /... заради Брексит.

16

Анонимен

преди 8 месеца

Британските бедняци вече не могат да си платят сметките и плачат по телефоните за помощи.