Снимка: БГНЕС

Хуманитарната инициатива на Русия за коледно примирие трябва да бъде придружена от „изтегляне на войски и военна техника от територията на Украйна“, в противен случай може да се разглежда като „опит да се спечели време за прегрупиране на войските“. Това каза ръководителят на външната служба на ЕС Жозеп Борел на пресконференция в Мароко, излъчена от пресслужбата на Европейската комисия, предаде БТА.

"Предложението на Русия за 36-часово коледно прекратяване на огъня не е достоверно. Трябва да видим конкретни неща и действия на място. Трябва да видим пълно прекратяване на военните атаки и пълно изтегляне на нейните войски и военна техника от територия на Украйна. Без тези действия едностранното прекратяване на огъня изглежда като опит да се спечели време за прегрупиране на войските им", каза ръководителят на европейската дипломация, съобщи АФП.

Още по темата
Ден по-рано подобно изявление направи и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, който нарече руската инициатива за прекратяване на огъня "фалшива и лицемерие". В отговор Постоянното представителство на Русия в ЕС заяви, че идеите, които са в основата на Европейския съюз днес, се оказват чужди на съвременните европейски политици.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев написа в петък в своя канал в Telegram, че Киев, отхвърляйки коледното примирие, предложено от Москва, е отхвърлил „ръката на християнската милост“. Въпреки това, добави той, за руските военни в тази ситуация "има по-малко проблеми и хитрости". Медведев отбеляза, че съжалява за хората, които са загубили възможността да ходят на църква.

В четвъртък пресслужбата на Кремъл съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин е възложил да се въведе режим на прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение в зоната за специална военна операция от 12:00 часа на 6 януари до 00:00 часа на 8 януари. По-късно министърът на отбраната на Русия генерал от армията Сергей Шойгу издаде подходяща инструкция. На свой ред украинските власти отхвърлиха идеята за временно прекратяване на огъня за Коледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase