Снимка: Pixabay

Почти една седмица след влизането на Хърватия в еврозоната, проучване на Европейската комисия констатира, че въвеждането на еврото е напреднало добре в началната си фаза. Смяната на куната с евро се състоя на 1 януари 2023 г. и бележи важен момент в историята на Хърватия, еврозоната и целия ЕС.

Още по темата

Голям дял (51 %) от плащанията в брой в магазините вече са направени в евро още на 5 януари. По-голямата част от трансакциите (93 %) са довели до това, че потребителите получават ресто само в евро. 35 % от анкетираните хърватски граждани заявяват, че вече носят само евробанкноти, а 36 % заявяват, че носят само евромонети.

Изтеглянето от обращение на банкнотите и монетите куна започна през декември 2022 г.

До 31 декември 55 % от евробанкнотите и една трета от монетите в куна вече са изтеглени от обращение. Секторът на търговията на дребно в Хърватия се справя добре с процеса на смяна на валутата и паралелната обработка на две валути. Не са докладвани сериозни проблеми, свързани с опашки или проблеми на касите.

Конвертирането на банкоматите също е протича гладко, като 70 % от всички машини вече дават евробанкноти от първия час на 1 януари 2023 г. Броят и сумите на тегленията са запазили равнища, сравними с тези преди преминаването към еврото. 

За да защитят потребителите и да отговорят на опасенията относно неправомерното увеличение на цените в периода на преминаване към еврото, хърватските власти предприемат активни мерки в съответствие с правилата за въвеждане на еврото („Закона за еврото“). Двойното обозначаване на цените в куни и евро стана задължително на 5 септември 2022 г. и ще се прилага до 31 декември 2023 г.

Беше въведен Етичен кодекс на предприятията, за да се гарантира стабилност на цените на стоките и услугите, като се помогне на фирмите правилно да преизчисляват и показват цените, без неоправдано увеличение. Национален контролен орган е натоварен със задачата да наблюдава и контролира цените, и може да предприема съответни мерки в случай на нарушения.

Комисията ще продължи да наблюдава преминаването на Хърватия към еврото. Тя също така ще продължи да измерва опита на хърватските граждани с преминаването към еврото чрез редица допълнителни проучвания на общественото мнение през следващите седмици.

Коментари Напиши коментар

19

Злобен

преди 4 месеца

Какво ли ни чака с въвеждането на еврото. Далече по - мощни икономики претърпяха големи сътресения. За най- бедната страна в ЕС не знаем. А връщане назад няма.

18

Анонимен

преди 4 месеца

Пак в ссср в всички републики се търгуваше с рублиМай ще се распда и сср ес де

17

Ха ха

преди 4 месеца

Мен ми е все едно ще изгорят спестяванията на нашите милионери като по времето на костов при валутният борд - 500 лв се заменят за - 5Е цените ще са страшни имаме опит от костово време