Снимка: БГНЕС

Сблъсъци избухнаха в понеделник в района на село в Западна Германия, което трябва да бъде разрушено, за да позволи разширяването на въглищна мина, план, който предизвиква съпротива от климатични активисти, предава "Асошиейтед прес".

Протестиращите са хвърляли фойерверки, бутилки и камъни по полицията край село Луцерат, преди ситуацията да се успокои и полицаите да се оттеглят, съобщи германската информационна агенция dpa.

Преди това протестиращи бяха издигнали горяща барикада, а един залепи ръката си за пътя, водещ към селото.

Селото трябва да бъде разрушено, за да се разшири лигнитната мина "Гарцвайлер", въпреки протестите на еколозите, които се опасяват, че в атмосферата ще бъдат изпуснати още милиони тонове въглероден диоксид, който затопля атмосферата.

Още по темата
Активистите са се заселили в къщи, изоставени от бившите жители на селото.

Администрацията на окръг Хайнсберг е издала заповед, която забранява на хората да влизат в Люцерат и, ако откажат да напуснат, разрешава на полицията да прочисти селото от 10 януари нататък. Длъжностни лица призоваха за ненасилствено прекратяване на окупацията на активистите.

През октомври федералното и регионалните правителства, като и в двете участва Зелената партия, и енергийната компания RWE се споразумяха да отложат спирането на добиването на въглища в региона с осем години до 2030 г.

Но на фона на опасенията за енергийната сигурност на Германия след нахлуването на Русия в Украйна, споразумението също така предвижда животът на два блока на електроцентралите, които трябваше да бъдат изключени по-рано, да бъде удължен поне до 2024 г. и село Люцерат да бъде разрушено, за да се даде възможност за по-нататъшен добив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase