Снимка: БГНЕС

Преди година и половина опустошително наводнение отнесе цели села в долината на река Ар в Германия. Възстановяването на района върви, но за местните хора празниците са огромно предизвикателство. И тази Коледа, предава "Дойче Веле".

В Дернау, в долината на река Ар в Германия, тази година настроението е още по-малко празнично, отколкото миналата Коледа. Тогава тук-там в дворовете на наводнените къщи или по все още непочистените от тинята улици се виждаха празнично украсени елхи. Коледна украса имаше дори на някои от пострадалите къщи, които по-късно трябваше да бъдат съборени. Сякаш така хората искаха да покажат, че няма да се предадат.  

Този борбен дух се усеща и тази година, но изглежда малко по-различно: на редица места стърчат конструкциите на нови сгради на мястото на разрушените стари постройки, а други, които са по-малко пострадали, се възстановяват.

Още по темата

"Нямаме друг начин, освен да се примирим и приемем множество компромиси. Просто трябва да продължим да живеем някак", казва Себастиан Тецлаф, който за втори път ще посрещне Коледата в своя кемпер, където живее след наводнението.

Възстановяването върви прекалено бавно

Хедвиг и Оскар Горбах също ще посрещнат за втори път Коледа необичайно: от една година двамата пенсионери живее в селището от контейнери, изградено с дарения в центъра на Дернау. Тяхната къща в алпийски стил е само на 200 метра по-нататък, но през февруари ще бъде съборена, тъй като не може да бъде спасена - при наводнението в стените на сградата е проникнало голямо количество мазут и това прави санирането ѝ невъзможно.

Преди наводнението в Дернау е имало около 600 къщи, водата е унищожила 90 на сто от тях. И до днес половината остават необитаеми, казва за "Тагесшау" кметът на селището Алфред Себастиан, който смята, че възстановяването върви прекалено бавно. "Все още нямаме нито площад, нито детска градина, нито училище", ядосва се той на сложната процедура по издаване на строителни и всякакви други разрешителни, на обществените поръчки с конкурси и т.н. "А и строителните компании не чакат само нас", добавя кметът.

Наскоро срокът за подаването на искове за помощи за възстановяване беше удължен с три години - до 30-и юни 2026-а. Политиците определят това като успех, но за Себастиан Тецлаф то е най-малкото, което може да се направи за хората: "В противен случай при тези бюрократични спънки и сегашния недостиг на материали и строителни работници изобщо не бихме могли да напреднем", казва той.

Туристите постепенно се завръщат

Междувременно отново идват туристи, а с парите, които харчат по време на почивката си, те помагат за по-бързото възстановяване на пострадалия регион. Идват и много гости от чужбина, както личи от колите с чуждестранни регистрационни номера. Но малцина остават да нощуват, тъй като няма достатъчно хотелски легла, казва Франк Мийс от частната инициатива Uferlichter Kultur.

Хедвиг и Оскар Горбах и догодина ще посрещнат Коледа в селището от контейнери, тъй като новата им къща ще бъде готова чак през 2024-а година. "Тук се грижат добре за нас, освен това вече посрещаме и повече гости", казва 85-годишният Оскар. А съпругата му споделя друга своя радост: "Пея в местния хор - имаме участие и сега за Коледа. За мен това е традиция, която наводнението не успя да ми отнеме".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase