Снимка: БГНЕС

Световната банка съобщи във вторник, че е одобрила допълнителен финансов пакет на обща стойност 610 милиона долара за спешни нужди и възстановяване на Украйна, докато войната с Русия продължава, съобщи "Ройтерс".

Пакетът включва допълнителен заем от 500 милиона долара от Международната банка за възстановяване и развитие на Световната банка, който е подкрепен от гаранция от Великобритания, както и нов проект за здравеопазване.

Помощта идва в допълнение към около 18 милиарда долара, които вече са мобилизирани за Украйна от Световната банка, от които около 15 милиарда щатски долара са изплатени.

"Руската инвазия в Украйна продължава да има опустошителни икономически и хуманитарни последици, засягайки здравния сектор, критичната енергийна инфраструктура и транспортните мрежи", каза в изявление президентът на Групата на Световната банка Дейвид Малпас.

Допълнителните 500 милиона щатски долара под формата на заем от МБВР за проекта за публични разходи за издръжливост на административния капацитет (PEACE) ще помогнат на украинското правителство да покрие разходите, свързани с детски и семейни надбавки, заплати на държавни служители и комунални плащания, каза Световната банка.

Останалите 110 милиона щатски долара ще отидат за проект за подобряване на здравето и животоспасяване, насочен към подобряване и укрепване на първичната здравна грижа, справяне с повишеното търсене на услуги за психично здраве и рехабилитация поради войната и възстановяване на услугите в болници, които са изправени пред ограничения на капацитета, каза той.

Още по темата
Първоначалното финансиране за проекта включва заем от 100 милиона евро, обезпечен с гаранция от правителството на Испания, както и безвъзмездна помощ от 10 милиона долара от Глобалния финансов фонд за жени, деца и юноши.

През октомври Световната банка изчисли, че разходите за възстановяване, пред които е изправена Украйна, ще възлязат на близо 350 милиарда долара. Но според официални лица, те са нараснали още повече, като се има предвид, че ударите на Русия са насочени към гражданска инфраструктура от средата на октомври.

Към 6 декември 507 здравни заведения в Украйна - което се равнява на 5,5 процента от обществените доставчици - са били унищожени или повредени, каза Световната банка.

В него се казва, че използването на здравни услуги също е намаляло значително през първите месеци на войната, като броят на детските ваксинации е намалял с 40 процента в сравнение с предходната година.

През септември почти една трета от хората, живеещи в Украйна, са заявили, че не могат да си позволят да закупят необходимите лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase