Снимка: Bulgaria ON AIR

Министърът на иновациите Александър Пулев назначи трима членове на Надзорния съвет на Фонда на фондовете. Той съществува от 7 години. Основан е през 2015 година със задача да структурира и управлява финансови инструменти по различните европейски програми в рамките на преходния програмен период.  

"Финансовите инструменти са алтернатива на грантовете. Ако те са безвъзмездни финансови инжекции, спонсорирани от Европа, то финансовите инструменти са базирани на пазарни продукти", обясни Николай Генчев - член на Надзорния съвет на Фонда на фондовете в "България сутрин".

Той даде пример с класически банков продукт - ако той е кредит за бизнеса, то с помощта на конкретните финансови инструменти, може да станат по-достъпни за фирмите. Гостът обясни и възможните подходи, по които бенефициентите могат да се възползват.

"Един от възможните подходи е да се обърнете към някой от фондовете за дялово инвестиране в иновативни стартъпи. Можете да получите пари от тях. Директно от Фонда на фондовете няма да получите средства, той работи с инвестиционни посредници. Ние достигаме до 2300 крайни бенефициенти само към момента. Подкрепили сме 2500 проекта. Всички са директни клиенти на наши партньори",  заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Фондът на фондовете се захранва със средства от европейските програми. В предходния програмен период Фондът на фондовете има 1 млрд. и 200 млн. лв. публичен ресурс, по-голямата част са европейски пари, но има и такива, съфинансиране от българския държавен бюджет.

"Едни от нейните плюсове на финансовите инструменти е, че в допълнение на публичния ресурс, се мобилизира и частен ресурс. Към тези 1 млрд. и 200 млн. лева има млрд. лева частен ресурс - задължително условие. По изтичащия програмен период имаме 2,2 млрд. лв. ресурс, който стига до крайните бенефициенти. По-голямата част вече е стигнала, но има още за усвояване през следващата година", подчерта Генчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase