Снимка: БГНЕС

Съпругата на френския президент Еманюел Макрон изрази несъгласието си срещу използването на полово неутрална форма на френски заради любовта си към езика.

"Включителното писане" - неутрална по отношение на пола правописна система, която се използва от академични институции и някои власти, се превърна в гореща тема в културните войни между ляво настроената младеж и консерваторите в страната.

Говорейки пред списание L'Obs, Бриджит Макрон каза: "Ученето на френски вече достатъчно е трудно. Нека не добавяме сложност към сложност. Това е културна позиция."

Тя обясни, че не е против възрастните да изберат да сменят пола, но настоя, че говори от името на "мълчаливото мнозинство", като отхвърля ходове за насърчаване на промени във френския език,

Френският, за разлика от английския, е родов език, в който на всички съществителни се приписва член в женски или мъжки род.

Тази все по-популярна система обаче се стреми да създаде алтернативен еквивалент, включващ пола, като изисква от говорещия да постави дефис -e и -s, за да добави женски и множествени значения към прилагателните и съществителните от мъжки род. И така, студентите (les etudiants) става les etudiantes.

Въпреки че Франция няма официален еквивалент на английското местоимение "те", приобщаващото писане избира използването на iel (единствено число) или iels (множествено число), смес от il (той) и elle (тя).

Докато всеобхватният правопис сега се използва от ръководения от социалистите Парижки съвет и Сорбоната, някои институции, като Academie Francaise – правителствена агенция, която ръководи въпросите, свързани с френския език – продължават да отхвърлят системата като симптом на "американската woke култура".

Всъщност през 2017 г. съветът постанови, че формулярът е контрапродуктивен за насърчаване на приобщаването и е "вреден за практикуването и разбирането на френския език"

Въпреки че госпожа Макрон рядко излиза на политическата сцена, миналата година тя нападна речника на Робърт за изброяване на местоимението iel.

"Има две местоимения, il и elle", каза тя тогава. "Езикът е красив. И две местоимения са добре", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase