Снимка: Bloomberg

Нидерландия предприема широкообхватна трансформация на своя селскостопански сектор, като настоява за намаляване на азотните емисии и съживяване на естествените земи.

Страната, известна с това, че е един от най-големите износители на селскостопански продукти в света, вече не иска да дава приоритет на износа, каза министърът на природата и азотната политика Кристиан ван дер Вал-Зегелинк в интервю в кабинета си в Хага.

Месеци наред Нидерландия е погълната от протести на фермери, след като през юни правителството представи цел за намаляване на азота въз основа на разпоредбите на Европейския съюз. Ако бъде приложен, планът на правителството ще изисква намаляване на емисиите с до 95% в някои провинции, намаляване на общите емисии наполовина до 2030 г. Планът може да намали добитъка в Нидерландия с една трета през следващите осем години.

През ноември ван дер Вал-Зегелинк изложи планове за изкупуване на 2000-3000 „пикови замърсители“ в близост до природни резервати, в опит да потуши яростта на местните фермери. Този „план за еднократно изкупуване“ ще действа от април до края на следващата година и има за цел да убеди възможно най-много фермери доброволно да напуснат бизнеса си. Това ще бъде „най-щедрото“ споразумение, което правителството ще предложи, каза тя, „по-щедро споразумение няма да последва след това“.

Ван дер Вал-Зегелинк е на поста си от близо година и казва, че има ясна цел. „Природата на Нидерландия е в наистина лошо състояние“, каза тя. „Трябва да разработим нова селскостопанска система. Такава, който нашата природа може да понесе, такава, в която поддържаме добро качество на водите си и в която селскостопанският сектор допринася за нашите климатични цели.“

Нидерландия е вторият по големина износител на селскостопански продукти, с прогнозен износ от 104,7 милиарда евро през 2021 г., според данни на Университета във Вагенинген. Говедата и торовете са ключови източници на азотни емисии.

Промяната ще има последствия за износа на страната, призна тя. "Процентите на износа не са цел за нас. Нашата цел е намаляване на емисиите и възстановяване на природата.“ Тя отбеляза, че 58% от Нидерландия са земеделски земи, но само 1,3% от БВП е свързан със селскостопански стоки.

За да възстановят баланса, много фермери ще трябва да напуснат селскостопанския си бизнес, особено тези, разположени в близост до природни резервати. Тази перспектива предизвика месеци на фермерски протести. Те блокираха магистрали, закараха тракторите си до парламента и дори посетиха дома на Ван дер Вал-Зегелинк.

„Щастлива съм, че живеем в страна, в която хората имат право да протестират, но фермерите отидоха твърде далеч“, каза Ван дер Вал-Зегелинк. „Те прекрачиха границите на закона и прекрачиха моралната граница, като дойдоха в дома ми“, коментира той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Ван дер Вал-Зегелинк се надява нейният план за доброволно изкупуване да спечели подкрепата на достатъчно фермери. Но тя вече има план Б: експроприация на земите. Правителството ще вземе решение за следващите стъпки през есента на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase