Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в неделя ще проведе телефонни разговори с руския президент Владимир Путин , както и с украинския си колега Володимир Зеленски, за да укрепи подкрепената от ООН зърнена сделка, съобщава Анадолската агенция.

Ердоган изнесе реч на конференция в Истанбул, на която Зеленски също се включи чрез видеовръзка.

Турция продължава да полага усилия за разрешаване на руско-украинската война, увери той, добавяйки, че за тази цел скоро ще проведе разговори със своите колеги от двете страни в конфликта.

"За да разреша тази криза, ще разговарям с (руския президент Владимир) Путин в неделя. По същия начин ще говоря с (украинския президент Володимир) Зеленски", посочи той по време на Световния форум на TRT в Истанбул.

Ердоган отбеляза, че Анкара иска допълнително да укрепи споразумението за зърнения коридор, за чието сключване Турция помогна това лято, "и по думите на Путин, да изпрати храна през този зърнен коридор до слабо развитите страни".

На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха ключово споразумение в Истанбул за възобновяване на износа на зърно от три украински пристанища на Черно море, който беше спрян през февруари поради войната.

Дни преди планираното изтичане на сделката, тя беше удължена с още 120 дни, считано от 19 ноември.

Още по темата
От самото начало на кризата Ердоган подчертава, че Турция провежда интензивна дипломация на принципа, че няма да има победители във войната. По негови думи Турция е пионер в мирната дипломация, която ще даде пример на света.

"Твърдо защитавахме териториалната цялост на Украйна и същевременно се противопоставихме на подклаждането на напрежение в региона с ирационални политики спрямо Русия", изтъкна Ердоган.

По отношение на борбата срещу тероризма турският лидер разкритикува страните - включително някои членки на НАТО - които подкрепят и изпращат оръжия на терористични групировки в Северна Сирия, застрашавайки Турция и регионалната стабилност.

"Въпреки своите жертви Турция никога няма да забрави как беше изоставена в борбата си срещу терористичните групи, които представляват сериозна заплаха", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase