Снимка: БГНЕС

Активисти за климата протестираха днес на летищата в Берлин и Мюнхен срещу евтините въздушни пътувания, а някои от демонстрантите се залепиха за пистите, предаде Ройтерс.

Говорител на берлинското летище каза, че засега движението на полетите не е нарушено.

Природозащитната организация "Последно поколение" заяви, че е призовала правителството да спре да субсидира въздушните пътувания, а вместо това да разшири възможностите за евтин железопътен транспорт.

Групата обяви, че нейни активисти също така са блокирали улици на няколко места в германската столица.

Демонстранти за климата блокираха за кратко една от двете писти на аерогарата в Мюнхен, заяви летищен говорител, цитиран от ДПА.

По думите му активистите са се залепили за пистата, но полицията ги е отлепила и летището е възобновило нормалната си работа.

Протестиращите на берлинското летище по-късно са се опитали за втори път да нарушат работата на аерогарата. Полицията каза, че някои хора са проникнали в зоната за сигурност и че все още се извършват оперативни действия.

През последните месеци в Германия се засили активността на протестиращи във връзка с промените в климата. Най-голяма известност добиха активистите от организацията "Последно поколение". Нейни членове се залепиха за картини в музеи, организираха улични блокади, а преди две седмици временно затвориха писта на летището в Берлин.

Действията на климатичните активисти предизвикват все по-силни призиви за по-сериозни последици за техните протести, които нарушават обществения живот. Много активисти са арестувани и срещу тях се повдигат обвинения, допълва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase