Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон нарече нарастващите опасения от прекъсване на електрозахранването през зимата пресилени, въпреки че властите се подготвят за евентуални целенасочени прекъсвания, ако потреблението не бъде намалено и студовете натоварят мрежата.

Мрежата на Франция е подложена на натиск, защото държавната енергийна компания EDF се надпреварва да рестартира десетки ядрени реактори, спрени за техническо обслужване или работа по безопасността, което се оказа по-трудно от първоначално предвиденото.

Намаленият износ на газ от Русия, която намалява доставките в отговор на западните санкции заради войната в Украйна, увеличи притесненията, че на електроцентралите, работещи с газ, може да се наложи да намалят производството.

"Престанете - ние сме голяма сила, имаме страхотна енергийна система и ще се справим с тази зима въпреки войната", каза Макрон пред репортери преди срещата на върха на ЕС/Балканите в Тирана, Албания.

"Този дебат е абсурден, ролята на публичните власти не е да всяват страх", добави той, цитиран от БГНЕС.

През уикенда Макрон вече призова хората "да не изпадат в паника", като заяви, че прекъсванията на електрозахранването могат да бъдат избегнати, ако общото потребление през тази зима бъде намалено с 10 %.

Миналата седмица обаче правителството нареди на местните власти да започнат да подготвят планове за действие в случай на необходимост от целенасочени прекъсвания на електрозахранването, включително затваряне на училищата до обяд.

Франция обикновено е един от най-големите износители на електроенергия в Европа благодарение на мрежата си от 56 ядрени реактора, които осигуряват около 70 % от нуждите ѝ от електроенергия.

Но тази зима тя ще бъде основен вносител на електроенергия от Великобритания, Германия, Испания и други съседни страни, съобщи миналата седмица операторът на мрежата RTE.

Ръководителят на RTE Ксавие Пиехачик заяви пред радио Franceinfo, че рискът от прекъсване на електрозахранването не може да бъде изключен, "но той ще зависи основно от времето".

Обикновено 56-те ядрени реактора на Франция могат да произвеждат 61 гигавата, но при положение, че около половината от парка е изключен, се очаква до края на януари да бъдат налични само 43 гигавата, каза той.

И макар че Франция има капацитет да внася до 15 гигавата, през зимата потреблението може да достигне до 90 гигавата в пиковите часове, което предизвиква призиви за "ограничаване на потреблението" на енергия, като например намаляване на термостатите и използване на перални машини и други уреди през нощта.

"Правило номер едно е, че нищо не е неизбежно... Заедно имаме капацитета да избегнем всякакъв риск от съкращения, независимо от това как ще се развие зимата", заяви говорителят на правителството Оливие Веран пред телевизия France 2. /БГНЕС, АФП


 

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 месец

Като стане тъмно във Франция няма да се вижда половината население.

10

ОФ

преди 1 месец

Вдявате ли докъде ни докараха тези неолиберални рептили? Високопоставени електроинженери, професори, академици и великият президент на една от страните от G-7, носителка на почетното звание "високотехнологична и цивилизована", на пълен сериоз ни кандардисват, че рискът от прекъсване на електрозахранването не може да бъде изключен, но той ще зависи основно от времето. От времето. Върнахме се към вица: Индианците активно събират дърва в гората - зимата ще да е студена.

9

Анонимен

преди 1 месец

Властите във Франция се подготвяли за целенасочени прекъсвания /режим на тока/, но микрон пропагандно твърди, че опасенията за тока били преувеличени. Истината е, че загледани и замечтани във Фата Моргана /зелената сделка/, зapязаxa инвестициите и поддръжката на своите 56 ядрени реактора и те ръждясаха.